Franse politie vreest voor problemen bij België-Hongarije: beveiliging naar niveau 2

Vier 1/8ste finales op het EK voetbal werden door de Franse autoriteiten opgedreven naar niveau twee betreft de beveiliging. Dat betekent dat er een "risico is op verstoring van de openbare orde". Eén van die matchen is ook die van onze Rode Duivels tegen Hongarije vanavond in Toulouse. Heeft de Franse politie vooral een beetje schrik voor de Hongaarse fans?

Het is niet de eerste match van onze Rode Duivels op het EK in Frankrijk die wordt gespeeld onder niveau twee (van de vier). Ook tijdens die tegen Italië op 13 juni in Lyon trok de Franse politie de beveiliging op naar het tweede level. Aan de fantastische sfeer te zien op straat, was het nochtans redelijk onbegrijpelijk waarom de autoriteiten zo hard vreesden voor problemen tijdens de Belgisch-Italiaanse ontmoeting.

Vooral voor de Hongaren?

Ook België-Hongarije is dus een match met "risico op verstoring van de openbare orde", net als de matchen Polen-Zwitserland en Kroatië-Portugal van gisteren en die van Engeland tegen IJsland die eveneens vandaag wordt gespeeld.

Bij die matchen vrezen de autoriteiten vooral voor de supporters: de Poolse, Kroatische en Britse fans zijn niet allemaal brave schaapjes. Om dezelfde reden hebben we waarschijnlijk niveau twee bij België-Hongarije vanavond: vooral de Hongaarse fans riskeren geviseerd te worden door de politie die hun aanwezigheid en aantal controles zullen opkrikken in Toulouse.

Boksbeugels en nazi-groeten

Het moet gezegd, sommige Hongaren hebben zich laten gelden, en niet op de juiste manier. Tijdens vorige matchen deden sommige fans niet alleen nazi-groeten, ze begonnen ook te vechten met de politie, zoals een week geleden in Marseille nog het geval was. Een Hongaarse fan is zelfs veroordeeld tot zes maanden gevangenis. Een andere fan probeerde het stadion binnen te komen met boksbeugels. Hooliganisme dat kan tellen.

Maar daden van bepaalde individuen mogen de goede naam van de massa niet besmeuren. Denk maar aan de ongelofelijke opkomst van 15.000 Hongaarse fans in de straten van Marseille waar de sfeer op en top zat.

Supporteren op z'n Hongaars, dat bekent ook dit:

 

Lees meer