Geen bier voor de Belgen: pintjes worden genadeloos uitgekapt aan de Franse grens door alcoholverbod

Onaangename verrassing voor de Belgen die de grens oversteken naar Lille om naar het EK te gaan kijken: 24 uur lang mag je geen alcohol bezitten in de stad of ernaar vervoeren. Iedereen die duidelijk op weg is naar de match, zoals supporterbussen of bevlagde auto's, krijgt controle en alle alcohol wordt ter plekke uitgegoten. Leuk feestje, wordt dat. 

Het klinkt als een imbeciele maatregel maar de Franse overheid wil vermijden dat er in of rond Rijsel alcohol vervoerd of geconsumeerd wordt. Zo ontstaan er, in theorie, minder rellen. Iedereen die de Franse grens overgaat en duidelijk naar het EK vertrekt (denk vlaggetjes, sjaals of zelfs de supportersbussen) moet aan de kant en krijgt een alcoholcontrole. De aanwezige pintjes worden ter plekke uitgegoten.

Idiote maatregel

Een beetje overdreven, zeggen supporters aan franstalige nieuwswebsite 7sur7. De Belgen staan niet bekend als gewelddadige fans, zelfs niet als er gedronken wordt. Daarbij is een voetbalmatch zonder een pintje voor een Belg zoals een pick-nick zonder eten. Dan blijf je beter thuis.

Supporters zijn aan de grens dan wel al hun alcohol kwijt, vijf kilometer verder, in Roncq, heb je al een hypermarkt Auchan waar bier inslaan géén probleem is. De maatregel lijkt dan ook nogal idioot en véél te makkelijk om te omzeilen. De meeste supporters laten het niet aan hun hart kopen en gaan dan maar over de grens om een welverdiende pint.

Lees meer