Genoeg voetbal gezien: kijker is gezever over Rode Duivels beu. Begin nu gewoon met Vive Le Vélo

Een EK duurt lang, en veel kijkers hebben het een beetje gehad nu de Rode Duivels al naar huis zijn vertrokken. Nog een hele week volgt één de ontknoping van de halve finales en de finale van het EK. Daardoor mist Karl Vannieuwkerke bijna de helft van de Tour de France dit jaar. En dat laten kijkers via de sociale media blijken. Stop met Panenka en breng ons nu Vive Le Vélo.

Het begon vrijdag al: iedereen zat in zak en as na de onverwachte uitschakeling van de Belgen, maar hier en daar begonnen wielerfans al aan de toekomst te denken. Het voetbal is verloren, nu is het tijd voor de koers. Een dag later begon immers de Tour de France, waar wij als Belgen dit jaar niet veel moeten verwachten, maar waar we desalniettemin van genieten. Iedere avond de talkshow Vive Le Vélo, het is een vast onderdeel van de zomer geworden, en we krijgen er ook een echt vakantiegevoel van.

Jan Mulder irriteert

Toen de renners de eerste kilometers in de benen hadden, werd de oproep alleen maar luider. Praten over voetbal was leuk zolang we het over de Rode Duivels konden hebben. Vooral de komende twee avonden worden een harde noot om te kraken. Rustdagen op het EK in aanloop naar de halve finale, en toch krijgen we weer een uur Panenka. Geen Belgen meer om te interviewen, enkel Jan Mulder die de show moet verzorgen. Bovendien merken we dat toch wat kijkers geïrriteerd raken door de Nederlander. Een overdosis Jan Mulder, nog een reden waarom we zo hard uitkijken naar La Douce France.

Karl Vannieuwkerke hoorde de oproep, en hoewel we er zeker van zijn dat hij na het verlies van de Belgen ook liever naar de Tour zou vertrekken, liet hij via Instagram weten dat we nog even geduld moesten hebben. Hij gebruikte daarvoor het goede, oude testbeeld.

Karl schreef er ook een boodschap bij: "Aan de fanaten van Vive le Vélo! We zullen jullie met heel veel plezier laten genieten vanaf 12/7 tot het einde van de Tour. Door de programmaschema's (EURO 2016 op één) en om wille van budgettaire overwegingen is het onmogelijk om Vive le Vélo! al uit te zenden zolang Euro 2016 nog loopt. Dat is een beslissing die de logica van goed beheer volledig respecteert. Geduld is een schone deugd. En...iets waar je op moet wachten is nog mooier op het moment dat het er is!"

De dag na de finale van het EK reist Karl Vannieuwkerke meteen naar het zuiden van Frankrijk, waar de Tour op dat moment vertoeft. Mogelijk net op tijd voor de meest interessante ritten. Voor de VRT is het niet haalbaar om nu plots uit het niets met Vive Le Vélo te starten. We zullen het nog even moeten doen met flitsen tijdens Het Journaal en tijdens Panenka.

Het is een magere troost voor de kijkers, die hun ongenoegen lieten blijken. De ene zegt dat voetbal weer belangrijker is dan wielrennen. De andere roept op om een petitie te starten. Ook merkt iemand op dat ze in Nederland wel beide evenementen uitzenden. Natuurlijk zijn ze daar niet aan het EK begonnen met de hoop op 10 juli een waar volksfeest te organiseren omdat hun land de finale zou spelen.

Karl klonen

Maar zelfs al zouden ze nu al beginnen met Vive Le Vélo, Karl Vannieuwkerke kan zich niet opsplitsen. De Tour is niets zonder Vive Le Vélo, maar Vive Le Vélo is ook niets zonder Karl Vannieuwkerke. De volgende reactie is toch een mooi complimentje voor hem:

@vannieuwkerke de tour is de tour niet zonder jou, Panenka is ook Panenka niet zonder jou, dus met veel plezier wachten we nog even. Budget om jou te klonen is er dus ook niet (pauwels2)

Misschien volgende keer toch een noodscenario voorzien, en Frank Raes of Filip Joos mee naar huis laten komen met de Rode Duivels. Dan kunnen zij zoals in Extra Time het programma Panenka presenteren, en dan hebben wij onze Karl in Vive Le Vélo terug. Nog acht keer slapen...

Lees meer