Schokkende beelden tonen de nasleep van een zwarte man die wordt doodgeschoten wegens kapot achterlicht

© Lavish Reynolds

Philando Castile reed met z'n vriendin Lavish Reynolds en haar dochtertje door een wijk in Minnesota toen hij werd tegengehouden voor een kapot achterlicht. Toen de agent hem om z'n rijbewijs vroeg, werd Philando doodgeschoten. Reynolds zond de momenten na de schietpartij uit, terwijl Castile nog leeft en schreeuwt dat hij niks misdaan heeft en gewoon zijn rijbewijs nam. Hij had een wapen bij zich, maar had de agent daarvan op de hoogte gebracht. Castile had ook een vergunning om het pistool te dragen. Let op, de beelden zijn schokkend.

Een video die momenteel op sociale media circuleert toont hoe de 32-jarige Philando Castile bloedend in zijn wagen ligt nadat hij werd neergeschoten in zijn wagen. De man reed rond in een wijk in Minnesota met zijn vriendin Lavish Reynolds en haar dochtertje.

Toen ze werden tegengehouden door de politie, werd Castile neergeschoten nadat hij zijn portefeuille uit zijn zak haalde. Castile schreeuwt in de video dat hij gewoon zijn portefeuille wilde nemen, dat de agent hem had gevraagd om dat te doen. Hij gaat buiten bewustzijn na ongeveer een minuut.

Op het filmpje hoor je Reynolds, die de beelden met haar telefoon aan het maken is, huilen dat ze werden tegengehouden voor een kapot achterlicht. Ze zegt dat haar vriend een vergunning had om wapens te dragen, en dat hij de agent daarvan op de hoogte had gebracht. Castile was nooit eerder veroordeeld.

Vier of vijf schoten

De agent zegt, buiten beeld, dat hij tegen Castile zei om niet te bewegen en de portefeuille toch niet te pakken. Volgens Philando's vriendin werd hij onmiddellijk daarna vier tot vijf keer neergeschoten. Gedurende het tien minuten durende filmpje wordt ze uit de auto gehaald, en dan in een politiewagen gezet, met haar dochtertje, die haar probeert te troosten. Zij raakten niet gewond, maar Castile overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Het is al de tweede schietpartij in enkele dagen in de VS. In Falcon Heights, de wijk waarin Castile werd doodgeschoten is het de eerste schietpartij in 30 jaar, zegt sergeant Jon Mangseth tegen de Amerikaanse krant The Washington Post. Er zijn nog niet veel officiële details over de schietpartij, maar er is een onderzoek geopend.

De agenten waren op dat moment nog niet op de hoogte van de video die Lavish Reynolds maakte via een Facebook-livestream. Hieronder kan je het filmpje bekijken, maar let op, de beelden zijn schokkend.

 

Lees meer