IS-leider Shishani aka "de rosse" is nu echt dood

Omar al-Shishani, de minister van Oorlog van IS, zou zijn omgekomen in de stad Shirqat in het noorden van Irak, niet ver van Mosul. Wanneer dat is gebeurd, is niet bekendgemaakt. 

Het bericht komt deze keer van het aan Islamitische Staat gelieerde persbureau Amaq. Vier maanden geleden werd hij al door de VS doodverklaard na een luchtaanval van de coalitie op stellingen van IS. Shishani was volgens het Pentagon overleden in een ziekenhuis in Raqqa, tien dagen na de aanval begin maart. Dat werd toen door Amaq ontkend.

Het is niet duidelijk of Shishani echt dood is. De man is de afgelopen twee jaar al verschillende keren doodverklaard. Dit is wel de eerste keer dat bronnen rond IS zijn dood melden.

Sishani, een Tsjetsjeen, kwam oorspronkelijk uit Georgië. Hij werd geboren in 1986 en heette eigenlijk Tarkhan Batirasjvili. Hij vocht in 2008 in de oorlog tussen Rusland en Georgië. Hij bekeerde zich daarna tot de islam en sloot zich in 2012 aan bij IS. Een jaar later werd hij militair commandant.

Dit is zijn opmerkelijk verhaal, een must read! Wie was hij? Waarom was hij zo belangrijk? En: wat was dat met die hele mooie bruid van hem, "de mooiste vrouw van het kalifaat", voor wie hij zijn beste vriend liet vermoorden?