Het is hét moment om je rijbewijs te halen: volgend jaar wordt het examen een pak moeilijker

"Hoe meer rijervaring, hoe minder risico's." Dat is het motto van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om de rijopleiding een heel stuk moeilijker te maken. Vanaf 1 juni 2017 zal het praktische rijexamen er helemaal anders gaan uitzien: er komen meer én moeilijkere proeven. Zo wil de minister jongeren beter voorbereiden op het verkeer. Omdat oefening leidt tot kunst wordt ook de wachttijd van drie jaar afgeschaft voor wie zijn theoretisch rijbewijs liet vervallen.

“Met een moeilijker examen investeren beginnende chauffeurs in hun eigen verkeersveiligheid en in die van anderen”, gelooft minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Oefening baart kunst

Om jongeren daarop voor te bereiden zal er daarom eerst en vooral ingezet worden op meer oefenkansen. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is dat de wachttijd van drie jaar afgeschaft wordt voor beginnende chauffeurs die hun theoretisch rijbewijs hebben laten vervallen.

Momenteel is het zo dat je theoretisch rijbewijs vervalt na drie jaar. Heb je binnen die termijn je praktijkexamen niet afgelegd, dan moet je drie jaar wachten voordat je opnieuw een voorlopig rijbewijs kan aanvragen. Een "absurditeit", aldus Weyts, "het is goed dat deze voorgoed verdwijnt." Weyts vindt dat jongeren net tijd genoeg moeten hebben om te oefenen en ervaring op te doen. Als je theoretisch rijbewijs vervalt, mag je dankzij de nieuwe regeling dan ook meteen zes uur rijles volgen zodat je opnieuw een rijbewijs kan aanvragen.

Moeilijkere examens

Meer tijd om te oefenen dus, maar ook meer verwachtingen op de examens. En dat geldt eigenlijk zowel voor het theoretische als het praktische examen. Er is namelijk voor het eerst een officieel curriculum opgesteld voor het behalen van een rijbewijs B. Voor het theoretische examen wil dat concreet zeggen dat ernstige fouten zwaarder zullen doorwegen dan kleine fouten.

Eenzelfde principe wordt doorgevoerd voor het praktijkexamen, in de toekomst zal je over meer vaardigheden moeten beschikken dan vandaag om de examinatoren te overtuigen. Vandaag moet je op je praktijkexamen enkel keren in een smalle straat en parkeren achter een voertuig. Daar komen op het vernieuwde examen vier manoeuvres bij en loting zal bepalen welke twee je op je examen moet demonstreren.

Bijkomende vaardigheden

De vier bijkomende proeven zijn in een rechte lijn achteruitrijden, evenwijdig ten opzichte van de weg links parkeren tussen twee voertuigen, loodrecht ten opzichte van de weg vooruit in een vak parkeren en loodrecht ten opzichte van de weg achteruit in een vak parkeren.

Sorry voor wie nu al zweethandjes heeft, want daar houdt het nog niet mee op. Tijdens het praktijkexamen zullen beginnende chauffeurs ook moeten laten zien dat ze zonder hulp van de examinator - maar eventueel wel met behulp van een GPS - een bestemming kunnen bereiken en zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Als kers op de taart zal iedereen bovendien een gevaarherkenningstest moeten afleggen in het examencentrum om na te gaan of je gevaren goed en op tijd kan inschatten en herkennen.

Wie toch liever zijn examen aflegt in het oude systeem, heeft nog tijd om dat te doen tot 1 juni 2017, want vanaf dan is de nieuwe regeling van kracht.

Are you ready? ;-)

© Giphy

Lees meer