Oscar Pistorius dan toch niet zeker van milde straf: aanklagers gaan opnieuw in hoger beroep

De voormalige olympische atleet Oscar Pistorius is dan toch nog niet zeker van de milde celstraf die hij kreeg voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. De aanklacht tegen de Zuid-Afrikaan was in beroep al verhoogd naar moord, maar hij kreeg van de rechter maar één jaar extra cel. Ze hield rekening met verzachtende omstandigheden, waardoor de aanklagers nu in hoger beroep gaan.

Pistorius heeft intussen al enkele rechtszaken achter de rug en hij heeft ook al een tijdje in de cel doorgebracht. In eerste instantie werd hij aangeklaagd voor dood door schuld, maar in beroep werd dat toch moord. Daar staat een minimumstraf van vijftien jaar op, maar warempel kreeg hij van een milde rechter slechts zes jaar cel. Ze paste de straf aan, omdat de verzachtende omstandigheden zwaarder doorwogen dan de verzwarende factoren.

Kwetsbaar

Op Valentijn in 2013 schoot Pistorius zijn vriendin neer, omdat hij dacht er zich een indringer in de badkamer bevond. Hij verklaarde dat hij kwetsbaar was aangezien hij zijn prothesen in bed niet draagt. De rechter oordeelde dat Pistorius berouw toont en alles gedaan heeft om zijn vriendin te redden. Ze stelde dat elke rechtszaak op zijn eigen omstandigheden moet worden beoordeeld. "De publieke opinie mag daarbij geen rol spelen", zei ze.

In hoger beroep zal dus moeten blijken of Pistorius zijn al bij al milde straf mag behouden, of toch een zwaardere sanctie zal krijgen. De vorige keer brak hem dat beroep zuur op, want daardoor is hij nu dus voor moord veroordeeld. Als ze de wet naar de letter toepassen, dan kan hij zeker negen jaar extra krijgen.

Lees meer