“Erdogan maakt van Turkije een dictatuur en chanteert Westen”

De Turkse president Erdogan is een dictator die een mislukte staatsgreep aangrijpt om zelf een coup te plegen schrijft Fethullah Gülen in een opiniestuk in The New York Times.  

Gülen, een invloedrijke islamitische geestelijke die in Pennsylvania woont, wordt door Erdogan gezien als het brein achter de coup. (Lees: Wie is Gülen, de aartsvijand van Erdogan, die zegt dat Turkse leider mogelijk zelf achter coup zat?)

Turkije heeft Washington gevraagd Gülen uit te leveren.

"Erdogan chanteert het Westen"

Gülen schrijft in de New York Times dat de Turkse president Washington chanteert door te dreigen de steun aan de anti-terreurcoalitie te staken als het niet besluit tot uitlevering. Volgens Gülen is er geen bewijs dat hij betrokken is bij de staatsgreep en heeft hij in Turkije ook geen uitzicht op een eerlijk proces.

Gülen herhaalt eerdere uitspraken dat zijn Hizmet-beweging tegen geweld is. Aanhangers van hem die toch betrokken waren bij de putsch "verraden zijn idealen" schrijft hij.

Het antwoord van Erdogan op de mislukte coup is volgens Gülen tekenend voor een autocraat, die alle macht naar zich toe wil trekken. Gülen verwijst naar de zuivering van het overheidsapparaat die nu gaande is. Turkije verwordt tot een dictatuur is zijn conclusie.