Daar gaan we weer: massamoordenaar Japan blijkt psychiatrisch patiënt, riep eerder op tot doden gehandicapten

De 26-jarige man die in Japan negentien mensen heeft gedood in een instelling voor gehandicapten was eerder dit jaar al verplicht opgenomen in de psychiatrie. De man, een oud-medewerker van de instelling, had Japanse politici in februari nog opgeroepen tot het doden van zwaar gehandicapten. Uit camerabeelden blijkt dat de man zijn tijd nam voor het bloedbad: hij kon bijna anderhalf uur lang ongestoord te werk gaan.

De man schreef in februari een brief aan de voorzitter van het Japanse Lagerhuis dat hij mensen met een ernstige beperking een te grote last vond voor familieleden. Hij wilde “de zorgdragende families uit hun lijden verlossen”.

Hij stelde in die brief ook voor dat hij “er persoonlijk honderden om zou kunnen brengen”. In februari werd hij door de brief verplicht opgenomen in een psychiatrische instelling. Maar op 2 maart mocht hij weer gaan. Artsen dachten dat de man genezen was.

Slachtpartij van anderhalf uur

Maar afgelopen nacht reed hij met zijn auto naar de instelling voor gehandicapten in Sagamihara, waar hij zelf ooit werkte. De man sloeg met een hamer een raam in en kwam zo binnen. Met twee messen bracht hij negentien mensen om het leven. Vijftien anderen raakten gewond.

De dader was eerder dit jaar was ontslagen bij de zorginstelling. Uit camerabeelden blijkt hij bijna anderhalf uur lang ongestoord te werk kon gaan. Hij is na zijn daad naar het politiebureau gereden om de moorden op te biechten.

Op beelden is ook te zien dat zijn auto volledig onder bloed zat. De Japanner zou tegen de politie hebben gezegd dat hij "gehandicapten van de wereld wilde laten verdwijnen".

1938

Japan is zwaar geschrokken van de massamoord. Het is de dodelijkste moordpartij in vredestijd sinds 1938, toen een man 31 mensen om het leven bracht.

Bij de gasaanval in Tokio van 1995 vielen er twaalf doden. Het aantal gewonden was toen wel gigantisch veel hoger: ruim 5.000.

Moordenaars in Japan kiezen doorgaans voor messen of vergif omdat het erg lastig is in het land om aan een vuurwapen te komen.

Alweer psychiatrisch patiënt

Het nieuwe bloedbad is alweer aangericht dus door iemand met een recent verleden in de psychiatrie. Dat was ook het geval bij de aanslagpleger in Nice, bij de Duitse Iraniër die een bloedbad aanrichtte in München en bij de Syriër die eergisteren in het Duitse Ansbach zichzelf opblies in de buurt van een festival.

We schreven daar zaterdag nog dit over: