Abou Jahjah kondigt “choquerend” televisieoptreden aan

Dyab Abou Jahjah is op 31 juli de eerste gast in het VPRO programma Zomergasten. Hij waarschuwt nu al dat het voor "veel kijkers een choquerende avond gaat worden".

Op verzoek van de redactie van Zomergasten wil Abou Jahjah niet zeggen wat hij zal laten zien. "De formule van Zomergasten laat me toe om een veelzijdiger en genuanceerder verhaal te brengen. Maar maak u vooral geen illusies, voor veel kijkers wordt het een choquerende avond”, zegt hij in een interview met Humo. "Als activist deel ik op sociale media graag opzettelijk controversiële boodschappen. Dat is eigen aan het medium", meent de 45-jarige Abou Jahjah.

Pleidooi voor radicalisering

Abou Jahjah schrijft als columnist voor de krant De Standaard. De schrijver was in het verleden de voorman van de inmiddels opgedoekte Arabisch-Europese Liga (AEL), een beweging die opkwam voor de belangen van Arabische immigranten in Europa.

In september komt er een boek van hem uit bij De Bezige Bij dat Pleidooi voor radicalisering heet. Een aantal Nederlandse auteurs vertrok al bij de uitgever. Veel schrijvers vinden het moeilijk dat Abou Jahjah, die omstreden uitspraken heeft gedaan over Israël en het westen, wordt uitgegeven door een uitgeverij die voortkwam uit het verzet tegen de Duitsers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.