"Abou Jahjah redeneert met logica van hysterische kleuter": columniste vernietigend voor media die hem podium geeft

In Nederland is er heisa over Dyab Abou Jahjah, de omstreden Libanees-Belgische activist. De man kreeg gisteren een paginalang opiniestuk in NRC Handelsblad, een establishment-krant. En hij mag opdraven in het urenlange Zomergasten, een prestigieus interviewprogramma van de VPRO. Dat is niet naar de zin van de linkse Volkskrant, waar columniste Elma Drayer brandhout maakt van Jahjah.  

Het moeten heerlijke tijden zijn voor Dyab Abou Jahjah. De man geniet duidelijk van elke seconde aandacht die hij krijgt voor z'n mening, zonder dat steeds duidelijk is namens wie of wat hij spreekt. In België leidt z'n vaste column in De Standaard al langer tot controverse: de krant krijgt er op regelmatige basis kritiek over. Het is zelfs één van de redenen waarom de relaties tussen de krant, met Vlaams-nationalistische roots, en de N-VA helemaal verzuurd geraakt zijn, zo valt te horen bij de partij.

Maar nu is het hoogconjunctuur voor Abou Jahjah bij de noorderburen: intellectueel Nederland kan nog maar moeilijk ontsnappen aan de man. In april was er al heisa, toen bleek dat De Bezige Bij, een grote uitgeverij, hem een boekencontract had gegeven voor zijn 'Pleidooi voor radicalisering'. Het boek zelf wordt aangekondigd als "een uiterst urgente oproep om onze diepste vanzelfsprekendheden in vraag te stellen". Uit protest trok een reeks schrijvers de deur dicht bij De Bezige Bij, ze wilden niet in één uitgeverij met de man. Want Abou Jahjah deed in het verleden al bijzonder onfrisse uitspraken, met name over Israël.

En nu is hij te gast in VPRO's Zomergasten, wat ook al tot vragen leidde. De eindredacteur verdedigde zich met de uitleg dat Abou Jahjah "beschikt over veel interessante ideeën over de huidige tijd". Gisteren publiceerde NRC Handelsblad, de krant waar voormalige De Standaard-hoofdredacteur Peter Vandermeersch de plak zwaait, een paginagroot opiniestuk van Abou Jahjah.

Dat leidt tot felle repliek in uitgerekend de Volkskrant, de historische rivaal van NRC Handelsblad. Columniste Elma Drayer maakt daar brandhout van de aandacht die Abou Jahjah krijgt. "Misschien zou de auteur ons alvast een blik gunnen in de diepste vanzelfsprekendheden die hij in vraag zal stellen? Of ons op z'n minst deelgenoot maken van zijn vele interessante ideeën over de huidige tijd? Viel dat even mee. Of tegen, zo u wilt. Abou Jahjah blijkt niet alleen erbarmelijk te schrijven, hij redeneert ook nog eens met de logica van een hysterische kleuter", zo schrijft Drayer.

Ze is spijkerhard voor de redenering die Abou Jahjah opbouwt rond de Turkse president Erdogan. Want hij verdedigt de man, en koppelt de kritiek van Europese politici en "de meerderheid van de openbare opinie" aan het feit dat Erdogan moslim is. En hij noemt 'islamofobie' vandaag niets minder dan 'antisemitisme 2.0'.

"Wie islamofobie wil upgraden naar het nieuwe antisemitisme heeft van het oude niks begrepen. Sneu, maar komt vaker voor. (...) Maar het allersneuste is natuurlijk dat ooit zo respectabele instituten als De Bezige Bij, de VPRO en het liberale avondblad dit dwaallicht nog een podium bieden ook."

Lees meer