Joodse actiegroep wil Abou Jahjah uit Zomergasten

De Joodse actiegroep Tradition is Our Future (TOF) protesteert in de Nederlandse krant Trouw tegen de uitnodiging van Dyab Abou Jahjah bij het tv-programma VPRO Zomergasten. De actiegroep noemt de opiniemaker in een advertentie “militant” en “antisemitisch”.

De groep schrijft dat het gevaarlijk is om Abou Jahjah "de ruimte te geven zich te profileren als gevestigde opiniemaker" in het programma. TOF noemt het onthutsend dat "de programmamakers van Zomergasten niet in staat blijken te zijn om onderscheid te maken tussen interessante opinie en een wanstaltig gedachtegoed".

Eerder wilde TOF de kritiek op de VPRO in een tv-spot uiten, maar die werd geweerd door de STER, de stichting die in Nederland gaat over reclame op televisie.

Eerste gast

TOF is niet de eerste belangenorganisatie die de VPRO bekritiseert om de keuze voor Abou Jahjah als Zomergast. Federatief Joods Nederland zegt op Twitter dat het aangifte heeft gedaan wegens "het verspreiden van haat en ondersteunen van terrorisme".

Abou Jahjah is nu zondag de eerste Zomergast van het seizoen. Het programma wordt dit jaar gepresenteerd door de Nederlandse Iran-correspondent Thomas Erdbrink.

Abou Jahjah heeft zelf al gewaarschuwd over zijn tv-optreden: