Rellen in voorstad Rio twee dagen voor start Spelen, meisje van 10 door politie neergeschoten

Demonstranten zijn in een voorstad van Rio de Janeiro slaags geraakt met de oproerpolitie tijdens de doorkomst van de olympische fakkel. Honderden betogers versperden de route. Volgens de politie werden agenten met stenen bekogeld. Daarop werd hard ingegrepen met traangas, pepperspray en rubberen kogels.

Bij dat optreden van de politie werd een tienjarig meisje neergeschoten door de oproerpolitie met een rubberen kogel. Ze ligt in het ziekenhuis. Volgens de politie was het ingrijpen noodzakelijk, omdat de demonstranten niet wilden luisteren.

De ongeregeldheden deden zich voor in Duque de Caxias, nadat de vlam per boot aan land was gebracht. Het olympisch vuur heeft drie maanden lang een ronde gemaakt langs Braziliaanse steden.

De betoging richtte zich tegen de hoge kosten van de Olympische Spelen en het gebrek aan geld voor goed onderwijs.

Gedoofd

Tijdens de doortocht door de voorstad Belford Roxo probeerden actievoerders om de vlam te doven.

Met een plens water werd geprobeerd het olympisch vuur uit te krijgen, is te zien op een video op Facebook. Door snel in te grijpen, wisten beveiligers dat te voorkomen. Vorige week ging de vlam wel even uit tijdens een confrontatie tussen demonstranten en de politie in Angra dos Reis, ten zuiden van Rio.