10 gloednieuwe programma's en een pak toppers die terugkeren: dit zie je dit najaar op één

Eén heeft de spits afgebeten en als eerste Vlaamse zender het nieuwe najaar voorgesteld. Blikvangers zijn de nieuwe fictiereeks 'Als de dijken breken', de docureeks 'Spoed 24/7' en verborgen camera in 'Sorry voor alles'. Voorts keer 'Professor T.' terug en mogen we ook weer een pak bekende programma's opnieuw op de buis verwachten. De herhaling van 'Het Eiland' zorgt voor de nostalgische noot.

1. Als de dijken breken

© VRT

Zoals gewoonlijk pakt één uit met een gloednieuwe fictiereeks van eigen bodem. Terwijl we dramatische stormen normaal enkel in buitenlandse producties zien, krijgen we in Als de dijken breken een verhaal over watersnood in Vlaanderen en Nederland. Niet gebaseerd op de ramp uit de jaren 50, maar wel een hedendaagse noodsituatie die ontstaat wanneer de kustwering bezwijkt onder een storm. De inwoners vluchten, maar kunnen eigenlijk nergens heen.

De serie is een coproductie met de Nederlandse omroep EO, dus we verwachten er toch wel veel van. Ook de cast is een mix van topacteurs uit binnen- en buitenland: Tom Audenaert, Tom Van Dyck, Thomas Ryckewaert, Daisy Van Praet, Ingrid De Vos, Gijs Scholten van Aschat, Susan Visser, Loek Peters en Bianca Krijgsman.

Later dit najaar op één

2. Spoed 24/7

© VRT

Eén van de grootste producties van het najaar is Spoed 24/7, waarvoor letterlijk dag en nacht gedurende zes weken werd gefilmd op de spoedgevallendienst van het UZ Leuven. Eén spreekt over een nieuwe draaistijl om de pakkende en soms ook grappige verhalen van patiënten te registreren. Het doet ons een beetje denken aan de docureeks die VTM over de Gentse brandweer maakte, dus boeiende televisie kan het zeker opleveren.

Vanaf 29 augustus iedere maandag om 20u40

3. Weg zijn wij

© VRT

Veel nieuwe programma's lijken voort te bouwen op geslaagde recepten uit het verleden. Zo doet Weg zijn wij denken aan de stijl van Beste Vrienden. Drie BV's gaan samen op weekend in eigen land. Elk organiseren ze een deel van de trip: een activiteit, een overnachting en een gastronomische uitstap. Ze weten pas op de ochtend van hun vertrek wat hen precies te wachten staat. En dat leidt tot verrassende momenten, zoals Sven Nys die voor het eerst in zijn leven gaat skydiven. Andere BV's die ons al zijn aangekondigd: Kamal Kharmach, Bart Peeters, Marleen Merckx en Gers Pardoel.

Vanaf 3 september elke zaterdag om 20u10

4. De fiscus

© VRT

Nog een reeks die achter de schermen gaat is De fiscus. Daarin komen we alles te weten over de mensen die zich bezighouden met het meest gevreesde moment van het jaar: het betalen van onze belastingen. Eén volgt tien ambtenaren tijdens het uitvoeren van hun job. Zoals een lokale agent die onverwacht op de deur klopt van burgers die niet betalen, de douanier die automobilisten uit het verkeer plukt, of de persoon die mensen ontvangt wanneer ze hun belastingen niet kunnen betalen.

Later dit najaar op één

5. Het goeie leven

© VRT

Pluk je eten, pluk de dag! Dat is het motto van het nieuwe programma van Wim Lybaert. Hij laat zes duo's los op een onontgonnen weiland waar ze alles zelf moeten kweken en vervolgens ouderwets zonder elektriciteit moeten koken. Toch zal het lekker moeten zijn, want ze krijgen de taak om de smaakpapillen van onder andere Sergio Herman, Peter Goossens, Kobe Desramaults en Jeroen Meus te doen tintelen. Het ziet er naar uit dat één er in 2016 toch nog in geslaagd is om met een origineel kookprogramma uit te pakken.

Vanaf 13 september elke dinsdag om 20u40

6. Buurman, wat doet u nu?

© VRT

Het programma dat Cath Luyten met Tom Waes maakte kreeg dit voorjaar erg gemengde reacties, maar nu krijgt ze een nieuwe kans. Deze keer trekt ze de grens over en dat is een beetje terug naar haar roots, want Cath groeide op in Koewacht, een dorpje tussen België en Nederland. Op haar twaalfde kreeg ze pas voorgoed een Vlaams paspoort en ze waande zich lange tijd een Nederlander. Ze bezoekt in haar nieuwe programma veertien Nederlanders die we hier in Vlaanderen redelijk tot goed kennen: Josje van de oude K3, zanger Gordon, illusionist Hans Klok of voetbalanalist René van der Gijp. Eerlijk gezegd lijkt dit Cath Luyten toch al iets meer op het lijf geschreven dan Echt niet OK!

Vanaf 19 september elke maandag om 21u25

7. Sorry voor alles

© VRT

Het tv-gezicht van 2016 op één begint stilaan Adriaan Van den Hoof te worden. Na de zomerquiz Switch presenteert hij dit najaar Sorry voor alles. Daarin bezorgt hij nietsvermoedende Vlamingen de verrassing van hun leven. Een team van televisiemakers neemt het leven van die personen een maand lang over, zodat ze zonder hun medeweten bepaalde mensen ontmoeten of in situaties terechtkomen. Vrienden en familie zitten natuurlijk wel in het complot dat met verborgen camera's wordt gefilmd. De kandidaten worden uiteindelijk naar de studio gelokt waar ze samen met de presentator alles herbeleven. Toch maar alert zijn als je de laatste tijd onverklaarbare dingen hebt meegemaakt.

Samen met de terugkeer van Professor T. vormt Sorry voor alles de nieuwe zondagavond van één. Adriaan van den Hoof mag dus zoals gebruikelijk op die dag op het miljoen kijkers mikken.

Vanaf 4 september elke zondag om 20u40 op één

8. Truken van de foor

© VRT

Nu we het toch al over Echt niet OK! hebben gehad, één lijkt een nieuwe poging te doen om een leuk programma over ons dagelijkse leven te maken. Na Cath Luyten en Tom Waes, en Kobe Ilsen en Danira Boukhriss zet één weer een leuk presentatieduo in: Freek Braeckman en Julie Van den Steen. Ze experimenteren met dingen die we allemaal regelmatig tegenkomen. Stel dat we zouden moeten betalen om de lift te gebruiken, zouden we dan wel via de trap gaan? Houden we ons wel aan snelheidslimieten als we er iets mee kunnen winnen? En eten we gezonder van een geel of een groen bord?

Later dit najaar op één

9. Flying doctors: Virunga

© VRT

We kennen het concept rond de Flying doctors intussen wel, en deze keer volgen we vijf Vlaamse hulpverleners die actief zijn in het Nationaal Park Virunga in Congo. Dat is het bekende gebied met de bedreigde gorilla's, waar de Belgische prins Emmanuel De Merode de leiding heeft. Piloot Antony Caere beschermt er bedreigde diersoorten en brengt hen in kaart. Onderweg kruist zijn pad regelmatig dat van de hulpverleners.

Vanaf 31 augustus elke woensdag om 21u20 op één

10. Pano

Tot slot nog een programma van de nieuwsdienst van de VRT. Enkele maanden geleden werd het afscheid van vaste waarde Koppen aangekondigd en in de plaats daarvan zou er een vernieuwde Panorama komen. De makers van de programma's bundelen de krachten in Pano, waarin ze zich verdiepen in de actualiteit waar we toch wakker van liggen: de aanslagen in Parijs en Brussel, de pijnpunten van het kleuteronderwijs, de effecten van antibiotica op ons lichaam, ... Dat wordt dus Koppen 2.0.

Later dit najaar op één

En al deze programma's keren terug ...

Voor ons was Professor T. in het najaar van 2015 één van de leukste nieuwkomers, en gelukkig komt er een vervolg. De professor, nog steeds meesterlijk gespeeld door Koen De Bouw, verlaat na zes maanden de psychiatrische instelling waar hij zich vrijwillig heeft laten opnemen. Nieuw is zijn psychiater, waarvoor niemand minder dan Barbara Sarafian aan de cast werd toegevoegd. Annelies Donckers (Ella Leyers) heeft intussen problemen genoeg: ze maakt zich zorgen over haar vriend en collega Daan, en haar vader wordt steeds zieker. Ze moet ook een nieuwe collega verwelkomen: John Van Humbeeck, vertolkt door Steve Geerts. Professor T. is terug vanaf zondag 4 september om 21u30.

Vorig jaar mocht Tom Lenaerts in Kalmte kan u redden de zondagavond met Professor T. op gang trekken, maar nu moet hij iets langer wachten. Later dit najaar nemen vijf gewone Vlamingen het weer op in de quiz waarin ze vooral kalm moeten blijven. Clara Cleymans is vanaf donderdag 8 september te zien in het vierde seizoen over Helena De Ridder. In De Ridder IV: De Bordeelmoorden gaat ze op zoek naar de dader van zes moorden in een luxebordeel.

In Ten oorlog special: onder Vlaamse velden trekt Arnout Hauben zijn wandelschoenen weer aan, drie jaar nadat hij de frontlijn van Nieuwpoort tot Gallipoli bewandelde. Honderd jaar na de Derde Slag bij Ieper wordt een nieuwe acht kilometer lange gaspijplijn aangelegd, maar eerst mogen archeologen er hun werk doen. We volgen hen vanaf 29 augustus elke maandag om 21u15. In Voor hetzelfde geld helpen Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken ons opnieuw om minder uit te geven en een aangenamer leven te leiden. Het programma werd opgefrist en wordt vanuit een koffiebar in Mechelen gepresenteerd.

Ook Het huis is terug. Eric Goens ontvangt later dit najaar negen bekende namen om 24 uur in zijn huis te verblijven. Ook dit decor is helemaal opgefrist en gasten kunnen er nu zelfs van een sauna en een buitenkeuken genieten. Namen die op het programma staan: Marleen Merckx, Stan Van Samang en Philippe Geubels. Voorts mogen we ons later dit najaar aan een nieuw seizoen van De allesweter met Lieven Scheire verwachten. Vier BV's nemen het in deze quiz tegen elkaar op met als inzet een mooie geldprijs voor een goed doel. Nieuw is dat er ook twee duo's van onbekende Vlamingen de allesweter proberen te ontmaskeren. Zij kunnen daarvoor 5.000 euro verdienen.

Zoals gebruikelijk zit er ook wel een herhaling in het aanbod van één, maar daar zijn we deze keer niet rouwig om. Het Eiland zal nog eens worden uitgezonden, en dat is voor elk van ons toch een serieus vleugje nostalgie. Voorts zien we vanaf donderdag 8 september wekelijks een nieuwe aflevering van Hallo Televisie.

Tot slot verandert er niks aan de vaste afspraken op één. De avond start nog steeds met Dagelijkse Kost en Blokken. Na Het Journaal zijn Iedereen beroemd en Thuis aan de beurt. En van maandag tot donderdag is er de talkshow voor het slapengaan Van Gils & Gasten. Op zondag blijft De Zevende Dag rond de middag een vaste afspraak. En 's avonds zien we het derde seizoen van Karakters. Interessante sporters op het programma zijn dit jaar Thomas Van der Plaetsen en Radja Nainggolan.

Lees meer