Bug stelt bijna een miljard Android-toestellen bloot aan hackers

Meer dan 900 miljoen Android-telefoons lopen gevaar door een bug die hackers de complete toegang kan verschaffen. Het gaat om een probleem dat in de microchips van de toestellen is gevonden. Volgens beveiligingsbedrijf Check Point zijn ook een aantal toestellen van BlackBerry, Google en LG kwetsbaar.

De chips zijn afkomstig van het Amerikaanse bedrijf Qualcomm. Hackers kunnen een app uploaden waarmee ze zowat alles op je telefoon kunnen doen. Het is nog niet zeker of het lek in het systeem al is misbruikt om effectief in toestellen in te breken. Enkele gsm's die op de lijst met kwetsbare toestellen staan zijn: Googles Nexus 5X, Nexus 6 en Nexus 6P, HTC's One M9 en HTC 10, en Samsungs Galaxy S7 en S7 Edge.

Qualcomm heeft meteen patches voor z'n klanten gemaakt zodat ze hun toestellen weer veilig kunnen maken. Toch betekent dat niet dat jouw telefoon plots geen risico meer loopt. Per model moet er vaak een aparte oplossing worden gevonden. Het probleem is ook dat Android intussen zo vertakt is dat het onmogelijk blijkt om meteen het hele systeem te updaten. En van zodra de fix dan één van die takken bereikt, moet die nog eens apart naar z'n gebruikers worden uitgerold.

Wat kan je doen?

Check Point roept gebruikers op om de software van hun toestel altijd up-to-date te houden, en ze hebben ook een app gecreëerd waarmee je zelf kunt nagaan of je gsm gevaar loopt: QuadRooter.

Gelukkig hoef je niet meteen het ergste te vrezen als je toestel dan toch kwetsbaar zou zijn. Hackers kunnen enkel binnen geraken als je een besmette app installeert. Google zou de meeste van die apps al moeten hebben onderschept voor ze in Google Play beschikbaar worden. Maar in China bestaat die catalogus van Google niet en hebben hackers vrij spel. Het blijft dus extra opletten met apps die niet uit Google Play afkomstig zijn.

(Bron: The Guardian)

Lees meer