Vlug checken! Als jouw Harry Potter-boek deze typfout bevat is het veel geld waard

We hebben weer een goede reden om onze Harry Potter-boeken te lezen, want één van hen zou veel geld waard kunnen zijn. De oorzaak is een zeldzame fout die in de eerste editie van 'Harry Potter and the Philosopher's Stone' staat. Er zijn slechts 500 exemplaren van en eentje werd al verkocht voor 26.000 pond (zo'n 30.000 euro)!

Het foutje in kwestie moet je op pagina 53 zoeken. Als daar twee keer na elkaar '1 wand' staat geschreven, dan heb je geluk. Waarom is een boek met een schrijffout dan zoveel waard? Volgens het veilinghuis vinden lezers het eerste boek in de reeks sowieso heel speciaal en blijkbaar is een foutje in dat boek heel veel waard. Intussen zijn veel van de kinderen die het boek toen lazen zelf volwassen, en er zijn nogal wat verzamelaars die het boek graag aan hun collectie willen toevoegen.

Het boek is in hele goede staat, wat de prijs nog doet stijgen. De eerste editie verscheen in 1997 en wereldwijd zijn er meer dan 400 miljoen exemplaren verkocht. De kans dat jouw boek de schrijffout bevat is dus heel klein, maar wedden dat je straks toch even gaat kijken? En wie weet vind je nog een andere fout, want daarmee kan je dus blijkbaar geld verdienen.

(Bron: The Independent)

Lees meer