Hergebruik jij je waterflesjes zonder ze te wassen? Dan kan je net zo goed een wc-bril likken

Ben jij zo iemand die erbij zweert om uit elk plastiek waterflesje het maximum te halen door het bij te vullen met kraantjeswater tot je het ergens vergeet of het echt onfris ruikt? Dan verdien je een pluim voor je milieubewust gedrag, maar riskeer je straf genoeg wel je gezondheid. Zo'n ongewassen flesjes zijn namelijk een broeihaard voor bacteriën. Zo kunnen er in zo'n fles wel meer zitten dan op een gemiddelde wc-bril. Jep, vies he. Uitwassen is dan ook de boodschap!

Wie wakker ligt van het milieu, draagt hopelijk ook zorg voor z'n gezondheid. In het geval dat jij je plastiek waterflesjes hergebruikt, geldt dan ook het advies: uitwassen voordat je ze opnieuw vult met kraantjeswater. En niet alleen spoelen met water, maar echt wassen met zeep.

Uit onderzoek van Treadmillreviews is namelijk gebleken dat zo'n plastiek flesjes echte broeihaarden voor bacteriën zijn. Zij namen waterflesjes onder de loep die atleten een week lang hergebruikten. En het resultaat is echt degoutant vies. Het aantal bacteriën dat zich in zo'n kleine fles kan verzamelen is niet alleen duizelingwekkend hoog, maar bovendien kan 60 procent ervan je ook nog eens ziek maken.

Speeltje van je hond

De winnaar van het onderzoek aka het meest vieze flesje bevatte wel 900.000 verschillende soorten bacteriën per vierkante centimeter. Dat is, ter vergelijking, meer dan wat je op een gemiddelde wc-bril aantreft. Wie een week lang zijn plastiek fles bijvult zonder die ook uit te wassen, kan dus net zo goed aan een wc-bril likken als hij of zij dorst heeft.

Op een gemiddelde waterfles zitten trouwens nog steeds zo'n 300.000 bacteriën per vierkante centimeter. Op het gemiddelde speeltje van je hond zitten zo'n kleine 3.000 bacteriën per vierkante centimeter. En zou je die ooit in je mond willen nemen? Sowieso niet.

Nachtmerrie

En daar houdt de nachtmerrie nog niet op, want 60 procent van de bacteriën die zich kunnen verzamelen in je flesje, kunnen je ook nog eens ziek maken. De bedoeling van het onderzoek is natuurlijk niet om mensen te ontmoedigen om hun waterflesjes te hergebruiken, integendeel zelfs.

Die bacteriën komen enkel maar in je flesje terecht door het speeksel dat achterblijft bij elke slok die je neemt. Het is met andere woorden simpel: hoe vaker je de fles aan je mond zet, hoe groter het aantal bacteriën dat zich in je fles nestelt. Het is dus gewoon belangrijk om ze goed te wassen. En een gewaarschuwd mens is ter twee waard, nietwaar? ;-)

Lees meer