Op verdachte Russische website kan wereld binnenkijken bij honderden Belgen

Wie wil weten hoe Belgische café's, huizen en kantoorruimtes in België er langs binnen uitzien, kan terecht op de Russische website Insecam.org. Die toont namelijk gratis duizenden - illegale - livebeelden van privécamera's. Gevaarlijk, want de beelden kunnen schatten aan gevoelige informatie onthullen. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) wil dat de federale politie actie onderneemt, schrijft de krant De Morgen.

De Russische site Insecam.org is een goudmijn met duizenden livebeelden van privécamera's over de hele wereld, waaronder België. Wie zich afvraagt hoe Belgische huizen, cafés en kantoorruimtes eruitzien aan de binnenkant, komt het op de site te weten.

Schatten aan informatie

Gevaarlijk, want de beelden bevatten schatten aan informatie die inbrekers, dieven en tigerkidnappers op ideeën kunnen brengen. Wie de camerabeelden bestudeert, kan namelijk te weten komen wanneer bewoners van een huis naar hun werk vetrekken en thuiskomen, waar ze waardevolle spullen bewaren of met welke auto ze rijden en of er waakhonden zijn.

Ook winkels en cafés lopen risico, want zo is het mogelijk om op de beelden te zien wanneer een winkelier of cafébaas zijn kassa maakt of waar de eventuele kluis zich bevindt. Bovendien wordt de exacte locatie van de camera in ons land op een kaart aangeduid.

Onwettig

Het gaat stuk voor stuk om beelden van private camera's die slecht beveiligd zijn. "Vanaf het moment dat je de camera met het internet verbindt, kan iemand met wat kennis van zaken die al snel opsporen", legt Erwin Geirnaert van het IT-beveiligingsbedrijf Zion Security uit in de krant De Morgen.

Hoewel de beheerder van Insecam.org beweert dat de livebeelden legaal verspreid worden, klopt dat niet en mag dat niet volgens Carline De Geest van de Privacycommissie. "Deze praktijken zijn onwettig. Dat staat buiten kijf", zegt ze in de krant de Morgen, "want de mensen op de beelden hebben geen toestemming gegeven." Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) wil dan ook dat de federale politie actie onderneemt om hier iets aan te doen.

Lees meer