N-VA en Open Vld "geshockeerd" en "gedegouteerd" dat spoorbond de boete van de wilde stakers betaalt

Iedereen die tussen 25 mei en 3 juni heeft meegedaan aan de wilde staking bij het spoor heeft een boete gekregen van 12,50 euro. Deze is ingevoerd juist om wilde stakingen te voorkomen, waarover ook de spoorbonden een akkoord hebben getekend. Toch heeft de vakbond ACOD Spoor besloten de boetes voor haar leden te betalen. En dat schiet bij de meerderheidspartijen N-VA en Open Vld in het verkeerde keelgat. "Ik vind dit shockerend", zegt Kamerlid Inez De Coninck (N-VA). "Ik ben gedegouteerd", laat Kamerlid Nele Lijnen (Open Vld) weten. 

Het was grote miserie bij het spoor eind mei toen het spoorpersoneel een wilde staking begon. De staking was dus niet goedgekeurd door de spoorbonden en ook niet aangekondigd, maar uiteindelijk duurde die voort tot 3 juni. Om dergelijke wilde stakingen te voorkomen is er een boete ingevoerd van 12,50 euro en ook in dit geval moet iedereen die heeft meegedaan deze betalen.

Maar spoorbond ACOD heeft nu aangekondigd om voor de boete van haar leden zelf in de buidel te tasten. Dat blijkt uit een pamflet dat door ACOD Spoor in West-Vlaanderen wordt uitgedeeld. En dat nieuws doet meerderheidspartijen N-VA en Open Vld steigeren.

"Schockerend" en "gedegouteerd"

"Ik vind dit shockerend", laat N-VA-kamerlid Inez De Coninck weten aan VTM Nieuws. "Ze tekenden dat protocolakkoord dat wilde stakingen moet vermijden en nu negeren ze dat door de boetes zelf te betalen. Ze wenden eigenlijk belastinggeld aan om wilde stakingen te financieren. Ik vind dat crimineel, dat zijn maffiapraktijken."

En ook Nele Lijnen, Open Vld-kamerlid, haalt scherp uit: "In dit debat hebben ze altijd aangegeven dat die wilde stakingen niet door de beugel konden. En nu gaan ze achter de rug die boetes zelf betalen? Ik ben gedegouteerd."

Boete sowieso te laag

Sowieso liet Open Vld eind juli al weten de boetes van 12,50 voor wilde stakers veel te laag te vinden. "Veel te goedkoop. Wij willen de NMBS verplichten tot het uitdelen van échte boetes", zei kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) toen. Ze kondigde toen aan een wetsvoorstel in te dienen, om de regering onder druk te zetten.

HR Rail heeft intussen gereageerd dat ze niet op de hoogte waren van de actie van het ACOD om de boetes terug te betalen. Ook zij benadrukken dat de boetes bedoeld waren om het onrechtmatige karakter van de wilde stakingen te bestraffen en bovendien is er na overleg een akkoord met de vakbond tot stand gekomen. HR Rail zal dan ook een overlegmoment met het ACOD organiseren om hen ter verantwoording te roepen. Wanneer dat zal plaatsvinden, is nog niet bekendgemaakt.

Lees meer