Maakt Nafi ook kans op hoogspringmedaille? "Ik verschiet van niks meer, maar ze zal zich moeten opsluiten"

Ze is ongetwijfeld hét gespreksonderwerp van de dag, en terecht, met haar Olympisch goud op de zevenkamp zette Nafi Thiam een waanzinnige prestatie neer. Niet dat de amper 21-jarige atlete na dit hoogstandje nog iets te bewijzen heeft, maar ook in het hoogspringen treedt ze deze week nog aan. Of ze daar kans maakt, vroeg Radio 1 aan tienkamper Hans Van Alphen ... "Ik verschiet van niks meer."

Het was midden in de nacht hier in België, maar atleet Hans Van Alphen zat net als heel wat andere landgenoten aan zijn scherm gekluisterd toen Nafi deed wat niemand had verwacht: goud halen op de Olympische zevenkamp. "Je kan dat moeilijk omschrijven, maar ik denk dat ze de grootste atlete is die we tot nu toe in België hebben gehad", aldus Hans vanmorgen op Radio 1. "Amper 21 en al kampioen op de zevenkamp en dat tegen grote namen in de atletiek ... Da's kippenvel!"

600 punten meer dan Tia

En wees maar zeker dat haar prestatie van een buitengewone aard is: "Ze haalde in totaal 600 punten meer dan Tia ooit heeft gehaald op de zevenkamp. Of dit een jarenlange periode van dominantie wordt, weet ik niet, want de zevenkamp is een zware discipline. Maar zij heeft zeker het talent om jaren met de medailles mee te spelen."

Alsof een zevenkamp nog niet genoeg is, start Nafi later deze week ook in de hoogspringcompetitie. De kwalificaties gaan deze donderdag van start, de finale volgt over exact één week op zondag 21 augustus. Of we nog meer metaal van haar mogen verwachten? "Het gaat heel moeilijk worden, maar ik verschiet van niks meer", gaat Van Alphen verder. "Al zal ze zich toch moeten opsluiten zonder gsm wil ze die focus houden."

"Queen of the champions"

Ook Tia Hellebaut heeft dezelfde raad: "Als ze nog wil meedoen, zal ze zich hard moeten afschermen en goed recupereren. Maar ze zit in de vorm van haar leven. Als ze het mentaal nog aankan, moet ze het doen." En Tia heeft goede hoop voor de toekomst: "Ik vind als je vijf van de zeven records haalt, dan ben je volgens mij de queen of the champions. Ze is onwaarschijnlijk compleet, en mentaal beresterk. Dat maakt op de grote momenten het verschil."

In de zevenkamp ging Nafi over 1m98, haar hoogste sprong ooit tijdens een meerkamp. "Dat zit al in de buurt van de twee meter", aldus Tia. "Een kans op een medaille is nu misschien nog miniem, maar op termijn ... Laten we haar vooral zelf maar beslissen of ze voor de zevenkamp of het hoogspringen gaat in de toekomst."

Tienkamp

Woensdag start ook Thomas Van Der Plaetsen aan zijn Olympische meerkamp. De Europees kampioen staat rond de 20ste plek op de inschrijvingslijst. "Top drie is heel hoog gegrepen, top acht zou super zijn", aldus de voorspelling van Hans Van Alphen.

© sporza

Meer over de waanzinnige prestatie van Nafi Thiam vind je hier:

Bron: Radio 1