Vergeet de fitness, binnenkort krijgen we de work-out van onze dromen in de eerste Vlaamse zeemeerminschool

Voelen we ons binnenkort allemaal als een visje in het water? Als het van de laatste nieuwe work-outtrend afhangt in elk geval wel. Mermaiding aka het water induiken met een zeemeerminstaart om je benen, belooft je "een stevige work-out, maar stiekem ook een meisjesdroom die in vervulling gaat." Toekomstige Ariëls kunnen zich binnenkort inschrijven in de eerste Vlaamse zeemeerminschool. En mannen zijn er trouwens ook welkom.

Duiken - of beter, spartelen - we binnenkort allemaal massaal het zwembad in met zeemeerminstaarten in alle kleuren van de regenboog aan onze benen?

Als de laatste nieuwe hype mermaiding Vlaamse vrouwenharten weet te veroveren, zit dat er wel aan te komen. De trend zette ook al in Duitsland, Frankrijk en Nederland een figuurlijke voet aan wal.

Win-win situatie

Mermaiding belooft je niet alleen een stevige work-out, maar ook een kinderdroom die je eindelijk in vervulling kan laten gaan.

"Je leert zwemmen met een monovin, een groot zwemvlies, met daarover een mooie staart, uiteraard. En geloof me vrij, dat is een serieuze work-out. Je zwemt met knieën, heupen en bekken. Vooral voor je buikspieren is het een stevige training", legt de 34-jarige Johanna Rediers, die een opleiding tot zeemeermin volgde, uit in de krant Het Laatste Nieuws.

Al voegt ze eraan toe dat het "tegelijk stiekem ook een meisjesdroom is die in vervulling gaat, want wie droomde er als klein meisje niet van te kunnen zwemmen als een 'echte' zeemeermin?"

Rooskleurige toekomst

Wie aan een zeemeermin denkt, denkt waarschijnlijk aan Ariël uit de gelijknamige Disney-films. Maar eigenlijk ligt de oorsprong van mermaiding in de wereld van fantasy en cosplay waar mensen in soms indrukwekkende kostuums scènes uit games en films naspelen.

Al kan mermaiding daar volgens Johanna Rediers niet helemaal mee vergeleken worden. "Het is niet zomaar wat ronddartelen met een mooi pakje aan."

Zeemeerminnenschool

Rediers ziet de toekomst van zeemeerminnen in ons land rooskleurig in. De buikdanslerares volgde deze zomer samen met een aantal leerlingen een opleiding tot zeemeermin in Nederland.

Nu hebben ze plannen voor een eigen zeemeerminschool in Vlaanderen. "We gaan samenwerken met de nieuwe duikschool in Beringen en hopelijk kunnen we daar snel een opleiding aanbieden. We zijn er van overtuigd dat dit zal doorbreken en dat er nog veel meer zeemeerminnen zullen rondzwemmen."

Zeldzame vis

Hoewel ze zonder uitzondering zeer zeldzaam zijn, zwemmen er toch al zeemeerminnen rond in ons land. In Gent woont er zelfs een 'professionele zeemeermin'.

De 27-jarige Celine Van de Voorde raakte in de ban van zeemeerminnen toen ze zestien was. "Ik begon staarten te maken en leerde zwemmen als een zeemeermin", vertelt ze in de krant Het Laatste Nieuws.

"Ik deed al aan diepzeeduiken, en de techniek lijkt op freediven. Die staarten, waar ik vaak een half jaar aan werk, zijn een soort verlengde van mezelf geworden." Via haar bedrijfje Mermaid Celine kan je haar boeken voor "fotoshoots, films of eender welk event waar een zeemeermin op haar plaats is."