Een pak Vlaamse studenten zou hun studiebeurs weleens kwijt kunnen zijn

De studiebeurs zou er wel eens aan kunnen hangen voor een pak mensen die kunnen profiteren van de woonbonus. Da's een onaangenaam neveneffect van de vervlaamsing van die bonus. Om hoeveel studenten het precies gaat, is nog niet duidelijk, maar Vlaams parlementslid Michèle Hostekint (sp.a) trekt alvast hard van leer. "Het is niet aanvaardbaar dat een puur administratieve aanpassing van de woonbonus leidt tot het verlies van een studiebeurs", zegt zij.

Je studiebeurs kwijt, da's voor veel studenten een absolute ramp en voor mensen die recht hebben op een woonbonus wordt het realiteit. Omdat de woonbonus van het federale naar het Vlaamse niveau is gebracht, heeft-ie nu een invloed op het belastbaar inkomen.

Toen de woonbonus nog federaal was, kon je een bepaald bedrag aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor dat dus lager werd. Op het Vlaamse niveau zit dat echter anders: daar wordt dat bedrag een korting op je belastingen. Dat wil zeggen dat het belastbaar inkomen omhoog gaat, en da's hoe sommige mensen hun studiebeurs kwijt zouden geraken.

"Verdoken besparing"

Een technische verschuiving met potentieel grote gevolgen dus. Michèle Hostekint (sp.a), volksvertegenwoordiger in het Vlaamse parlement, vindt dat dat niet kan. "Het is niet aanvaardbaar dat een puur administratieve aanpassing van de woonbonus leidt tot het verlies van een studiebeurs", zegt ze aan VTM NIEUWS.

Hostekint spreekt van "een verdoken besparing op de kap van alweer dezelfde gezinnen" en wijst naar minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) omdat zij weigert om de beurs aan te passen aan de nieuwe wetgeving.

Lees meer