Catch'em somewhere else? Vlaamse burgemeesters smeken Niantic om Pokémon te verplaatsen

"Een burgemeester moet wel optreden als de openbare orde in het gedrang komt", klinkt het bij de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). Sinds de intensieve jacht op zeldzame Pokémon worden sommige dorpen in ons land - denk aan Lillo - compleet overrompeld door een stormloop aan Pokéjagers. Dat zorgt onder meer voor (nacht)lawaai en zwerfvuil. Daarom vragen verschillende burgemeesters aan Niantec om Pokémon te verplaatsen of te verwijderen.

Op verschillende plekken in ons land begint de jacht op zeldzame en minder zeldzame Pokémon uit de hand te lopen. Hoewel er wordt uitgekeken naar 1 september als een keerpunt in de hype, hebben verschillende burgemeesters daarom het heft in eigen handen genomen en Niantic, het bedrijf achter Pokémon Go, gevraagd om Pokémon te verplaatsen en zelfs te verwijderen. Dat bericht de krant het Nieuwsblad. Naast Antwerpen gaat het om burgemeesters van Vorselaar, Beerse, Herenthout, Grimbergen en Rijkevorsel.

De maat is vol

Hun redenen? Volgens de burgemeesters zorgen de Pokéjagers op tal van plekken voor nachtlawaai, laten ze zwerfvuil achter en bevinden Pokémon zich soms op ongepaste plaatsen.

“Een burgemeester móét wel optreden als de openbare orde in het gedrang komt”, zegt Koen Van Heddeghem van de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). "Of dat nu door Pokémon of een luidruchtige fuif is."

34 inwoners versus 2.000 Pokéjagers

De stormloop van Pokéjagers is nog het meest zichtbaar in het Antwerpse havendorpje Lillo. Met 34 wonen ze daar, maar sinds de Pokémon-hype stromen er dagelijks tot wel 2.000 jongeren toe die soms tot diep in de nacht blijven plakken.

Vorige week vroegen de inwoners, die klagen over een gebrek aan nachtrust en teveel afval, de stad Antwerpen al om een avondklok in te stellen. In het dorpje werden intussen ook maatregelen genomen om vaker afval te komen ophalen zodat het zwerfvuil tegengegaan wordt.

Van zegen naar vloek

Maar ook andere plekken in Vlaanderen beginnen de Pokémon eerder als een vloek dan een zegen te beschouwen. Zo zijn er plekken waar tegenwoordig politiepatrouilles op pad worden gestuurd om controles uit te voeren en zelfs tijdelijke parkeerverboden worden ingevoerd.

In het Kempense Vorselaar is een belangrijke Pokéstop gevestigd op de plaats van een kapelletje. "De politie heeft er op een bepaald moment 112 auto's geteld, terwijl je langs die landelijke weg bijna nergens mag parkeren”, vertelt burgemeester Lieven Janssens in de krant het Nieuwsblad.

“Het is daar al tot een frontale botsing gekomen. Bovendien laten de jagers zwerfvuil en restanten van drugs achter. Geen wonder dat de buren klagen.”

Religieuze plaatsen

In Herenthout houden Pokémon zich dan weer schuil op de begraafplaats. Burgemeester Roger Gabriëls liet het er niet bij en vroeg Niantic via een speciaal daarvoor bestemd meldpunt om er iets aan te doen. "Wij kregen alleszins het bericht dat ze de zeldzame Pokémon op onze begraafplaats verwijderden", klinkt het.

Niet enkel burgemeesters liggen wakker van de Pokémon-hype, ook in het Vlaams Parlement hebben ze hun hoofd al gebroken over Pokémon die verschijnen op religieuze plekken. "Ik heb niets tegen het spel, maar daar is het toch ongepast", reageert SP.A-parlementslid Jan Bertels. Met een schriftelijke vraag aan ministers Liesbeth Homans en Geert Bourgeois (N-VA) wil hij dat ze Niantec vragen "om alle Pokémon te verwijderen van gebeds- en begraafplaatsen.”

Lees meer