Iedereen heeft er last van, dus hopelijk is deze cocktail de oplossing voor vervelende muggen 

Muggen zijn niet alleen de laatste barrière tussen jou en je welverdiende nachtrust, ze zijn ook de beestjes die een hele hoop ziektes overbrengen. Daarom is 't belangrijk om zo snel mogelijk een manier te zoeken om ze te bestrijden. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat een cocktail van biologische pesticiden en geurstoffen de toekomst van muggenbestrijding zou kunnen zijn. 

Niks zo irritant als een zoemende mug die je uit je slaap houdt, en aangezien ze steeds resistenter worden tegen pesticiden, ziet het er naar uit dat dat probleem nog wel even aanhoudt. Hoewel, een onderzoekster aan de KU Leuven heeft mogelijks een manier gevonden om, met een cocktail van biologische pesticiden en geurstoffen, muggen te bestrijden. Da's belangrijk, want ook ziektes zoals malaria worden overgedragen door muggen.

Momenteel is muggenbestrijding een chemische zaak. Da's niet alleen slecht voor het milieu, de muggen worden er ook sneller en sneller resistent aan.

Bio is beter

Biopesticiden zijn een goed alternatief. Dat zijn bacteriën waar de muggen ziek van worden. Maar ook daar kweken de muggen een tolerantie tegen, waardoor we hogere dosissen nodig hebben. Da's dan weer slecht voor de omgeving.

Doctoraatsstudente Lin Op de Beeck (KU Leuven) ging daarom op zoek naar een nieuwe manier om muggen te doden. Op het bootsmannetje, een natuurlijke vijand van de muggenlarf, vond ze geurstoffen die ze synthetisch namaakte. De muggen reageren ook op die variant en krijgen er erg veel stress van.

Die stressgeur mengden de onderzoekers met de biopesticide die ze al kennen. Door de extra stress van de geurstof gingen de muggen massaal dood. In een labo werkt het nieuwe muggenmiddel dus, nu nog hopen dat het ook in een 'natuurlijkere omgeving' werkt. Hoop doet leven, denken we dan.

Lees meer