Weinig nieuwe tv-programma's vanavond, maar deze twee zijn toch de moeite

Na een sterke maandag volgt nog een zomerse dinsdag op de Vlaamse televisiezenders. Enkel VIER pakt vanavond uit met nieuwe programma's, terwijl VTM in zomermodus blijft en één na de herhalingen van de voorbije zomer kiest voor de film van FC De Kampioenen. Andermaal gaat onze keuze in afwachting van de echte nieuwe dinsdagavond dus naar VIER.

1. Niveau 4 ***** (21u35 op VIER)

© VIER

Deze docureeks van VIER is plots razend actueel geworden. Niveau 4 vertelt het verhaal van de politie Brussel-West na de aanslagen van 22 maart. Programmamaker Eric Goens mocht fantastische beelden maken van de manier waarop de politie in Molenbeek werkt. "Ik had de rapporten van Comité P ook gelezen, en dacht dat ik zou terechtkomen bij de FC De Kampioenen van de politie", zegt Goens. "Dat is het beeld dat werd gegeven: het zijn allemaal racisten, ongemotiveerde mensen die hun werk niet goed doen." De komende zeven weken zitten we op de eerste rij en zal ons beeld van de politie vermoedelijk grondig door elkaar worden geschud.

2. De Rechtbank **** (20u40 op VIER)

Vorig jaar gaven we De Rechtbank weinig kans op de sterke maandagavond met onder andere Koen Wauters op VTM en Joy-Anna Thielemans op één. Maar dat draaide even anders uit: één haalde de knappe kijkcijfers van De Rechtbank niet en zelfs Koen Wauters voelde de hete adem van het programma dat wekelijks bijna 600.000 mensen naar VIER lokte. Logisch dus dat er een nieuw seizoen van komt en vanavond krijgen de rechters zelfs vrij spel. Met de andere zenders nog in hun zomerslaap mogen ze bij VIER op een uitstekende start hopen.

3. FC De Kampioenen: Kampioen zijn blijft plezant *** (20u40 op één)

Nog meer FC De Kampioenen om de zomer af te sluiten? Waarom ook niet. In afwachting van de nieuwe dinsdag zendt één nog even de eerste Kampioenenfilm uit. Daarin nodigt Boma de ploeg uit voor een vriendschappelijke wedstrijd in het zuiden van Frankrijk, maar met Fernand Costermans als reisleider kan dat niet goed gaan. Voor wie nood heeft aan ontspanning in plaats van het hardere reportagewerk op VIER is dit dus een leuk alternatief.

Andere programma's:

Op VTM loopt deze week nog Met Vier in Bed, vandaag gevolgd door Telefacts Zomer. Ook Q2 heeft vanavond geen nieuwe programma's te bieden, en daar zenden ze de film Fast & Furious nog eens uit. Op Canvas krijgen we buitenlandse documentaires over het bezoek van Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov aan de VS, en een docureeks over de politie van Luton. Aftellen dus naar volgende week voor het echte offensief op dinsdagavond.

***** Topper van de avond; **** Zeker zien, *** De moeite waard, ** Voor de fans, * Niks gemist