’t Is nu het moment van het jaar waarop meeste koppels uit elkaar gaan

Augustus en september zijn de maanden, samen met maart, waarin opvallend meer koppels besluiten te gaan scheiden. En dat heeft wel degelijk met vakantie te maken.

Onderzoekers van de universiteit van Washington keken 14 jaar lang naar scheidingen en ze zagen een duidelijk patroon. De meeste mensen gaan in maart en augustus-september uit elkaar, blijkt.

In de andere maanden gaan veel minder koppels uit elkaar. De pieken hebben volgens de onderzoekers te maken met de vakantie. Tijdens de kerstdagen en de zomervakantie vinden mensen het blijkbaar moeilijker en “not done” om te scheiden.

“Bovendien zien veel koppels de vakantie als een kans om de relatie te herstellen. Ze verwachten dat een exotische zomertrip of een gezellige kerst een scheiding kan voorkomen”, schrijven de onderzoekers.

Back to school

Maar, dat is een illusie. In de praktijk maakt de vakantie het alleen maar erger, denken de onderzoekers. De vakantiestress of het geforceerd gezellig doen brengen een scheiding dan juist dichterbij.

De koppels die in maart scheiden hebben meestal de feestdagen niet overleefd, de scheidingen in augustus hebben te maken met de zomervakantie. Bij die laatste groep speelt nog iets mee: echtparen die na de zomervakantie uit elkaar gaan, willen dat doen voordat de kinderen weer naar school gaan.

Lees meer