"Ik raad iedereen aan om eens met Josje te slapen": zo gezellig wordt Cath Luytens nieuwe programma

'Buurman, wat doet u nu?' Het is een vraag die Cath Luyten zich vooral herinnert uit de tijd dat ze de Flodder-afleveringen platspeelde, maar vanaf 19 september ook de titel van haar gloednieuwe Eén-programma. Zeven weken lang neemt Cath ons mee over de grens waar ze langsgaat bij bekende Nederlanders. En daar is Josje Huisman eentje van. Cath eet, praat en slaapt met haar gasten, en dat levert mooie, warme en vooral heerlijk intieme televisie op. 

Waarom Cath Luyten nu per se naar Nederland wou voor haar nieuwe programma? "Ik ben pal op de grens van België en Nederland geboren. Op mijn twaalfde moest ik kiezen tussen de Belgische en de Nederlandse nationaliteit. Omdat al mijn klasgenootjes Belgen waren, koos ik voor België. Daar heb ik geen spijt van." Maar 25 jaar later begint ze de Nederlanders toch een beetje te missen, en dus gaat ze op visite bij zeven bekende toppers onder de Hollanders.

Het is niet iedereen gegeven om uit het niks even twee dagen binnen te dringen in het leven van een bekende kop. Maar Cath Luyten doet het alsof ze nooit iets anders heeft gedaan. Ze laat zich gelden zonder opdringerig te worden, en durft beleefd die vragen te stellen waar iedereen het antwoord op wil weten, maar waar de gasten misschien niet altijd op zitten te wachten.

Josje

Van de reeks van zeven is Josje Huisman ongetwijfeld de opmerkelijkste. "Voor ons Belgen was zij ongetwijfeld altijd de grootste diva binnen K3", vertelt Cath, "maar ik leerde een andere kant kennen." En dat mogen we heel ruim zien, want Josje nodigde haar uit in haar ouderlijke huis in Meppel waar ze een tweedaags logeerpartijtje hielden. In pyjama met luipaardmotief vertelt Josje onder andere openhartig over het afscheid van K3, en niet onbelangrijk, over de reden waarom ze zo 'emotieloos' leek: "Je gaat toch niet zitten janken op tv. Dan lijkt het net of je er niet achterstaat, terwijl we er alle drie wel voor hadden gekozen."

En jawel, ook haar liefdesleven komt ter sprake. "Ik ga maar één stoute vraag stellen", begint Cath voorzichtig, "maar had je met één van - ik zal zeggen die drie mannen - veel kindjes gewild?" En daar, in de badkamer van haar ouderlijke huis, verandert de diva in Josje Huisman plots in een zachte diamant, waarin elk meisje dat ooit liefdesverdriet moest verwerken, zich in herkent. "Ja ... Maar je hebt het niet altijd zoals je het hebt gepland. Zonde toch. Het giet zoals het giet."

Krop in de keel, water in de ogen. Op de vraag met wie van de drie (Kevin Janssens, Johnny De Mol of Gert Verhulst) ze nu precies die kindjes had gewild, geeft Josje geen antwoord: "Het maakt toch niet meer uit." Cath is alvast laaiend enthousiast over haar tijd met Josje: "Eerlijk gezegd zou iedereen eens met haar moeten slapen."

Willie Wartaal en Frans Bauer

Andere bekende Nederlands die hun deur openzetten voor Cath zijn Peter Jan Rens (meneer Kaktus), voetbalanalist René van der Gijp, illusionist Hans Klok, hiphopper Willie Wartaal, schlagerzanger Frans Bauer en verbaal spervuur Prem Radhakishun. Cath sprak met hen, keek naar hen, at met hen en sliep zelfs bij hen. Meestal kreeg ze een plekje in de logeerkamer, en anders had ze - zoals het een echte Hollander beaamt - haar caravan geparkeerd op de oprit.

Voor Buurman, wat doet u nu? legde Cath in totaal meer dan 1.500 kilometer af doorheen Nederland. Van Noord-Holland naar Friesland, van Drenthe naar Zeeland en van Groningen naar Limburg. Op de eerste aflevering (met Josje) is het wachten tot 19 september, maar de conclusie van Cath ligt nu al vast: "Uit het oog betekent niet altijd uit het hart." Het heeft geen haar gescheeld of ze kwam helemaal nooit meer terug om te vertellen hoe het is geweest ... En binnenkort is ze al terug weg, want ze zijn intussen ook al aan een tweede seizoen begonnen dat gepland staat voor het voorjaar van 2017.

Buurman, wat doet u nu? Vanaf 19 september elke maandagavond om 21u25 op Eén.

Lees meer