Voldoet jouw job aan deze 4 criteria? Dan heb jij een zwaar beroep en heb je recht op vroeger pensioen

Niet langer bepaalt een vaste lijst met beroepen of jouw job zwaar is. In plaats daarvan wil de regering een lijst met criteria invoeren die bepalen of een functie zwaar is of niet. Is het antwoord 'ja' dan heb je recht op een vroeger pensioen. In totaal zijn het vier basiscriteria, waarmee bepaald wordt of jij eerder op rust mag. Maar deze criteria zijn nog erg breed en vaag.

Fysiek zwaar werk, belastende werkorganisatie, groter veiligheidsrisico en mentale of emotionele druk, voldoet jouw job aan deze vier criteria? Dan zou jij een zwaar beroep hebben en eerder met pensioen mogen.

Om dat te bepalen worden deze criteria in de toekomst voor elke werknemer en ambtenaar bijgehouden in een database. Bye bye vaste lijst van beroepen die gedefinieerd zijn als zwaar, waar tot nu toe van gebruik wordt gemaakt.

Breed en vaag

Maar hoe de criteria precies zullen worden geterpreteerd en toegepast is nog onduidelijk. Dat hangt helemaal af van het budget dat de regering voor die zware beroepen wil uittrekken. Nu zijn de criteria nog erg breed en vaag. Behoort bijvoorbeeld werken in hoge temperaturen tot fysieke belasting? En lang rechtstaan?

De vakbonden zijn duidelijk: het budget moet voldoen aan de behoeften van de werknemers. Zij willen daarom dat de criteria zo breed mogelijk kunnen worden geïnterpreteerd. Werkgevers zien liever het tegenovergestelde, namelijk dat de criteria scherp worden afgebakend.

2018 of 2019

Het liefst zouden ze twee van de vier criteria zelfs schrappen. De punten veiligheidsrisico's en mentale belasting zijn "onmogelijk te definiëren", zegt Carolien Deiteren van Unizo in de krant De Morgen.

De bedoeling is om de onderhandelingen in 2017 af te ronden, zodat het nieuwe systeem in 2018 of 2019 in gang kan gaan.

Lees meer