Over politieke zelfbediening gesproken: stedelijke infoborden in Hasselt maken reclame voor Hilde Claes

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

opinieEen foto van de grote leider op alle stedelijke infoborden. Vroeger vond je het enkel in Noord-Korea, sinds kort zie je het ook dichter bij huis. Ook in Hasselt worden de stedelijke infoborden misbruikt om een politiek event van de burgemeester aan te prijzen. 

De stedelijke infoborden maken reclame voor 'Zondag met Hilde'. Een politiek event, het logo van sp.a is duidelijk zichtbaar op de uitnodiging. Het is opmerkelijk dat een neutraal geachte overheid reclame maakt voor een politieke partij.

Het gaat bovendien niet om een kleine vermelding. Ter vergelijking, Hasselt Kermis of Theater op de Markt krijgen meestal slechts een beperkt deel van de infoborden ter beschikking om hun event kenbaar te maken. Terwijl nu zowat alle stedelijke infoborden op de toegangswegen volledig (!) in gebruik zijn als reclamebord voor Hilde Claes.

Je vindt nauwelijks infoborden over Hasselt Kermis, terwijl je overspoeld wordt met 'Zondag met Hilde'. Een event dat belangrijker lijkt voor de Hasseltse burgers en middenstand dan de Kermis.

Mooi extraatje

Een reclamecampagne van dit formaat kost geld. Hoeveel? Dat is voer voor experten. Als buitenstaander stel ik enkel vast dat Hasselt haar burgemeester op deze manier een mooi extraatje geeft. Op zich niets mis mee, als de Hasselaar daarvoor kiest. Het is vergelijkbaar met de extralegale voordelen die u en ik genieten als zelfstandige of als werknemer.

Maar terwijl u en ik VAA betalen op bv een bedrijfswagen, betwijfel ik of Hilde Claes dit extraatje in haar belastingbrief vermeldt. Of nog, als een zelfstandige uitgaven inbrengt die niet eigen zijn aan vennootschap aanvaardt de fiscus deze niet en taxeert de uitgave als verloning, inclusief een boete voor de vennootschap. Terecht.

Ik stel voor dat de fiscus ook eens langs gaat bij openbare besturen. Uitgaven verwerpt die niet eigen zijn aan de uitvoering van de gemeentelijke taken en uitwassen taxeert als verloning, inclusief boete. Ik weet alvast een plaats waar ze kunnen starten …