Deze optische illusie maakt de hele wereld gek en de wetenschappelijke verklaring helpt niet veel

© Will Kerslake

Je kan er niet beter in worden en je kan er niet op oefenen: de optische illusie die momenteel de wereld rondgaat drijft mensen tot het uiterste. Op de bovenstaande tekening staan twaalf zwarte bolletjes. Toch zie je er maximaal één of twee tegelijk. De bolletjes zijn er wel degelijk, maar je ogen kunnen het letterlijk niet aan om die tegelijk te zien.

De spelontwikkelaar die deze optische illusie postte, William Kerslake, heeft zich écht wel wat op de hals gehaald. Op het plaatje hierboven staan zeker 12 zwarte bolletjes, op de kruispunten van de grijze lijnen. Toch kan je er maximaal één of twee tegelijk zien. Mensen die de illusie zien, raken er maar niet op uitgekeken en al zesduizend mensen vroegen dringend een antwoord aan Kerslake. De illusie werd ontwikkeld in 2000, naar aanleiding van een studie over perifeer zicht.

In theorie zou je de zwarte stip in het midden van je gezichtsveld altijd moeten zien. Maar de zwarte puntjes die er rond staan, lijken te verschijnen en verdwijnen. Da's omdat mensen eigenlijk een vrij slecht perifeer zicht hebben. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld het woord waar je naar kijkt, perfect kan zien, maar dat je de woorden die aan de zijkant staan, minder scherp ziet.

Je brein probeert dan die minder scherpe beelden 'aan te vullen', in het geval van deze illusie vullen ze de grijze lijnen aan met omgevingsinformatie. In plaats van zwarte bolletjes krijg je dan witte 'kruispunten', omdat de omgeving van de grijze lijnen ook wit is. Je kan er dus helemaal niks aan doen dat je de puntjes niet ziet, en je kan het ook niet oefenen.

Lees meer