#Iranianwomenlovecycling: deze straffe Iraanse vrouwen laten zich niet afschrikken door religieus verbod op fietsen

"We houden van fietsen en zullen niet opgeven", zeggen twee fietsende Iraanse vrouwen als reactie op de fatwa die de Iraanse leider Ayatollah Ali Kameini daartegen heeft uitgesproken. Hij heeft het religieus verbod op fietsen ingeroepen omdat het "de maatschappij blootstelt aan corruptie" en "in strijd is met de kuisheid van vrouwen", bericht de Britse krant Independent. Iets wat Iraanse vrouwen niet pikken: "We zijn in ons recht en zullen niet opgeven."

Als het aan de Iraanse religieuze leider Ayatollah Ali Kameini ligt, zijn vrouwen die fietsen een absolute no go. Hij is nu zelfs zover gegaan om er een fatwa, of een religieus verbod, tegen uit te spreken.

Maar daar leggen Iraanse vrouwen zich niet zomaar bij neer. Op sociale media wordt met #Iranianwomenlovecycling luid en duidelijk geprotesteerd tegen het verbod en worden er redenen gegeven waarom ze niet van plan zijn om hun fiets aan de kant te laten staan.

"Het is ons absoluut recht"

De argumenten om het religieuze verbod in het leven te roepen, zijn het feit dat fietsen "in strijd zou zijn met de kuisheid van vrouwen" en het "de maatschappij zou blootstellen aan corruptie." Dat bericht de Britse krant Independent.

"We houden van fietsen en gaan dat niet opgeven", reageren een Iraanse moeder en dochter al fietsend in een Facebookfilmpje op het verbod. Daarin verkondigen ze ook dat ze "meteen twee fietsen huurden" toen ze het nieuws hoorden. Om hun boodschap kracht bij te zetten, hebben ze er nog aan toegevoegd dat fietsen "hun absoluut recht is en ze dat niet zullen opgeven."

Elke dag "oorlog"

Het verbod op fietsen zou er hebben zitten aankomen sinds mei dit jaar en onder meer de Britse krant Independent heeft bericht over politieagenten die ermee gedreigd zouden hebben om vrouwen te vervolgen die het verbod aan hun laars zouden lappen.

Een van die 'ongehoorzame' vrouwen schrijft bij haar post op Instagram dat ze "om een gewoon leven te kunnen leiden, elke dag 'oorlog' moet voeren." "Ben ik een misdadiger omdat ik van het leven en van fietsen hou?", vraagt ze zich af.

My stealthy freedom

Het filmpje staat op de Faceboekgroep My Stealthy Freedom, een community die zich inzet voor de rechten van Iraanse vrouwen. Naast dit filmpje verzamelden ze er intussen ook heel wat foto's van andere Iraanse vrouwen op de fiets, elk met hun eigen verhaal.

My Stealthy Freedom zet zich trouwens niet enkel in om vrouwen de vrijheid om te fietsen terug te geven, ze voeren ook campagne om de hoofddoek af te schaffen.

Dit is het filmpje van moeder en dochter dat op Facebook is verschenen:

Ook op Instagram wordt er actie gevoerd:

Lees meer