Hallo 'Allo', bye 'WhatsApp'? Google komt met slimme berichtenapp die tegelijkertijd je personal assistant is

De toekomst is hier en wel in de vorm van de superslimme berichtenapp 'Google Allo'. 'Allo' is zonder twijfel het beste van het beste wat artificiële intelligentie betreft. Concreet wil dat zeggen dat Allo een berichtenapp en personal assistant in één is. Want naast 1.001 manieren om jezelf creatief en snel uit te drukken, kan je in elk chatvenster alles aan Google vragen wat je nodig hebt en dat meteen met je vrienden delen.

Op het eerste zicht ziet Google Allo eruit zoals eender welke app om berichten mee te versturen. Je registreert je met je telefoonnummer en vervolgens scant de app je adresboek om te zien wie Allo ook gebruikt. Maar daar houden de gelijkenissen ook bijna op, want vanaf dat je een gesprek met iemand start, gaat er een hele nieuwe wereld open.

Express yourself

Onder het motto 'Express yourself' kan je veel meer dan een standaard tekstbericht sturen. De app laat je toe om je tekst groter of kleiner te maken zodat je duidelijk kan maken of je iets fluistert of roept. En dankzij een heleboel nieuwe stickers kan je gesprekken nu in de vorm van beelden voeren. Want bovenal wil Google het ons heel makkelijk maken.

Net als in WhatsApp kan je dat doen door een bericht op te nemen, maar Allo gaat verder. Door de functie Smart Reply zal Allo antwoorden én emoji's te suggereren op basis van je persoonlijkheid en de context.

Als iemand je bijvoorbeeld vraagt hoe je weekend was, zou Allo "plezant" of "het was leuk" kunnen suggereren. Ook foto's versturen zal met Allo niet meer zijn wat het altijd geweest is. Voor je foto's verstuurt kan je ze in de app namelijk bewerken door erop te tekenen of schrijven of er zelfs echt memes van te maken.

Revolutionaire technologie

En al klinkt dat allemaal heerlijk, dat is niet eens de reden waarom Allo écht revolutionair is. In de app zit namelijk het nieuwste van het nieuwste ingebouwd op vlak van artificiële intelligentie. De app dient daarom voor veel meer dan enkel berichten sturen. In feite onthult Google er namelijk een sneak peak van de personal assistant van de toekomst mee.

Smart Reply, zoals hierboven wordt uitgelegd, is daar een eerste voorbeeld van. Maar daarmee is het AI-aanbod van Allo niet afgelopen. Want het principe van Smart Reply werkt ook bij foto's. Jep, de app is in staat om reacties op foto's die in gesprekken gedeeld worden te voorspellen. En dat is nog steeds maar het topje van de ijsberg die Google voor ons in petto heeft.

Het topje van de artificieel intelligente ijsberg

Kort samengevat hoef je je chatvenster niet meer te verlaten om snel iets in Google op te zoeken. Denk aan wegbeschrijvingen, restaurants in de buurt van waar jij en je vrienden willen afspreken, vertalingen, maar ook het tijdstip waarop je vlucht vertrekt. Met andere woorden: alle verschillende functies van Google zijn geïntegreerd in Allo.

De zoekresultaten verschijnen trouwens meteen in het chatvenster, zodat alle vrienden meteen de beschrijving van bijvoorbeeld een restaurant in kwestie kunnen lezen. En ook hier levert de fotoherkenning verrassende suggesties op. Als je bijvoorbeeld een foto van je bezoek aan Versailles in Frankrijk deelt, dan zal de app vragen of je meer over de geschiedenis van de plek te weten wil komen.

Hoe je dat doet? Wel, er zijn twee manieren om de hulp van je Google Assistant in te roepen. Je kan 'je' virtuele assistent in een chatvenster aanspreken door je bericht te starten met '@Google', maar je kan er ook rechtstreeks mee chatten. De Google Assistant is namelijk altijd zichtbaar naast je andere gesprekken in Allo.

Iedereen krijgt z'n eigen secretaresse

De Google Assistant helpt je niet alleen aan de nodige informatie in je gesprekken zodat je geen aparte zoekvensters moet openen, het is ook iemand (of iets, in dit geval) die jou persoonlijk helpt. En ja hoor, ook dat is wat je met Allo kan doen. 't Voelt in eerste instantie misschien wat vreemd aan om een assistent in je berichtenapp te hebben zitten, maar dit is slechts een manier van Google om te laten zien wat ze voor de wereld in petto hebben.

Concreet kan je de Google Assistant je laten helpen om het overzicht over je agenda te bewaren door updates te vragen wanneer je op je afspraak moet zijn, hoe ver je ergens vandaan bent of door herinneringen in te stellen. De basisregel is dat hoe meer je deelt, hoe beter je geholpen kan worden. Als je een Android-toestel hebt kan je via de Google Assistant ook alarmen of timers instellen, bellen of in je foto's zoeken.

Hoe meer je deelt, hoe meer hulp je krijgt

Alles hierboven klinkt op het eerste zicht indrukwekkend en superhandig. En hoewel het dat tot op grote hoogte ook is, is het ook creepy. Want wat schiet er nog van je privacy over als Google de foto's herkent die je verstuurt, voorspelt hoe je ergens op gaat reageren of suggesties maakt voor je weekendplannen?

Google is voorbereid op deze bezorgdheid en lanceert samen met de app een duidelijk privacybeleid. Hoewel er standaard geen end-to-end encriptie gebruikt wordt, kan je deze Incognito-instelling wel manueel activeren. Daarnaast is het ook mogelijk om zelfvernietigende berichten te sturen en ervoor te kiezen om nieuwe berichten niet te laten verschijnen op het vergrendelde startscherm van je smartphone.

Of Google daarmee alle bezorgdheden over privacy en artificiële intelligentie wegneemt, is nog maar de vraag. Maar als ze er met Allo in slagen om zo'n assistent eerst nuttig te doen voelen en dan pas creepy, zit de kans erin dat ze de meerderheid van de wereldbevolking wel voor zich gewonnen krijgen. Eén ding is in elk geval zeker: artificiële intelligentie zal niet meer verdwijnen, integendeel, we gaan het steeds meer zien opduiken en de technieken zullen alleen maar verbeteren en verfijnen. En met Allo lijkt Google in elk geval een straffe start te maken.

Op dit moment is Allo voor zowel Android als Apple nog niet beschikbaar, maar je kan je wel al preregistreren.

Bekijk hier het introductiefilmpje van Google Allo:

 

Lees meer