Netflix onthult: na twee afleveringen zijn we al verslaafd aan Stranger Things en The Get Down

Netflix geeft nooit kijkcijfers vrij, maar zit wel op een schatkist aan gegevens van kijkers wereldwijd. Zo kunnen ze zien wie wanneer naar wat kijkt, en in welk tempo. Af en toe licht Netflix zelf een tipje van die sluier van mysterie op, zoals vandaag. Vorig jaar gaf de stramingdienst voor het eerst een lijst vrij van series waar we met z'n allen snel verslaafd raken, een update van dat onderzoek toont aan dat dat bij nieuwe reeksen helemaal het geval is.

De meest opvallende vaststelling is ongetwijfeld dat we ongeveer overal ter wereld voor dezelfde series op hetzelfde moment overstag gaan. Bij nieuwe populaire reeksen zoals Stranger Things of The Get Down is dat al bij de tweede aflevering, bij Narcos kunnen we niet meer zonder vanaf de derde aflevering en bij Gilmore Girls verhoogt ons kijktempo vanaf Rory's eerste kus in aflevering 7.

Nu écht wereldwijd

Het grote verschil met de studie van vorig jaar is dat het nu écht om global data gaat, want nu Netflix wereldwijd aanwezig is, zijn ook dubbel zoveel landen geanalyseerd. Overal ter wereld van België tot Japan en van Argentinië tot Australië… we zijn allemaal op hetzelfde moment verkocht.

"We hebben altijd geweten dat grote verhalen veel gemeenschappelijk hebben. Het internet laat ons vandaag de dag toe om die grote series tegelijkertijd te delen met mensen, waar ze ook ter wereld zijn en daardoor kunnen we nu ook zien hoe gelijkaardig het kijkgedrag van onze leden is", zegt Cindy Holland, vicevoorzitter van de afdeling Original Content bij Netflix.

Bekijk in dit overzicht wanneer je bij welke serie 'verslaafd' bent.

Nederland sneller

"Deze cijfers versterken ons geloof in de overtuiging dat er een groot verlangen is naar originele en unieke content en dat is waarom we een zo groot mogelijk variëteit in verhalen aan onze leden willen aanbieden, van Franse politieke reeksen tot een muzikaal drama dat zich afspeelt in The Bronx", zo licht Holland de cijfers ook nog toe.

Opvallend is dat de Nederlandse kijker sneller dan de rest van de wereld in de ban is van Narcos (aflevering 2 ten opzicht van aflevering 3). Bij de serie Jane The Virgin is dit verschil zelfs nog groter en waren Nederlanders verloren aan de kijkbuis vanaf aflevering 4, terwijl de rest van de wereld dat pas was tijdens bij aflevering 7.

Lees meer