'Bierprotest' haalt slag thuis: er komt goedkoper bier voor studenten

Alles aan studeren wordt tegenwoordig alleen maar duurder, behalve de prijs van bier. Studentenorganisatie Bierprotest heeft na een jaar onderhandelen namelijk zijn doel bereikt om bier voor studenten goedkoper te maken. Ze gaan daarvoor samenwerken met Carrefour. In de vorm van een groepsaankoop krijgen 10.000 studenten een korting van 25 procent op al het bier bij de supermarktketen.

Van elektriciteit tot zonnepanelen, groepsaankopen worden steeds populairder. Het idee is simpel: als je iets in een grote hoeveelheid aankoopt, dan gaat de prijs omlaag en betaalt iedereen minder dan wanneer je individueel hetzelfde product zou kopen. Een simpel principe, dat eigenlijk overal op toegepast kan worden.

En dat is exact hoe studentengroepering Bierprotest is ontstaan. Een aantal Gentse studenten kwam op het idee om dit op bier toe te passen. Een idee dat insloeg als een bom, want op korte tijd schreven zich al meer dan 4.500 studenten in voor zo'n groepsaankoop. Hun wilde plan werd daardoor plots wel heel concreet: onderhandelingen met bierproducenten waren de volgende stap.

"De ideale partner"

Die onderhandelingen hebben nu tot een concrete samenwerking met supermarktketen Carrefour geleid. "Carrefour heeft een ruim assortiment bier en het grootste aantal winkels in de studentensteden. Het werd ons snel duidelijk dat dit de ideale partner was”, zegt Jens Corijn van Bierprotest.

"Elke student heeft zijn eigen lievelingsmerk, dus dat maakte het er niet makkelijker op. In zee gaan met een specifieke brouwer betekende dat niet iedereen bekoord kon worden", legt hij uit. Een samenwerking met Carrefour loste dat issue op, want studenten worden niet "verplicht om een bepaald biermerk aan te kopen."

10.000 vouchers

De deal die Bierprotest met Carrefour heeft gesloten is dat studenten via een voucher 25 procent korting krijgen op al het bier dat Carrefour verkoopt. Hoewel zich aanvankelijk 4.500 studenten hebben ingeschreven, zijn er in totaal 10.000 vouchers beschikbaar. Een voucher, die 5 euro waard is, kan je inruilen in de vestingen van Hypermarkten Carrefour, net als in de Market- en Express-winkels. Als je zo'n voucher wil, kan je je hier inschrijven.

Goedkoper bier is trouwens niet de enige missie van Bierprotest. "Samen met Carrefour willen we elke deelnemer van ons initiatief tips meegeven over hoe ze verantwoord moeten omgaan met alcohol. Bovendien verwijzen we ook door naar organisaties waarbij studenten terecht kunnen met eventuele vragen."

Lees meer