"Kijk wat ik gevonden heb": Theo Francken (N-VA) krijgt bakken kritiek over zich heen na "racistisch" gifje

Een gifje van een man met het hoofd van Theo Francken (N-VA) die uit een helikopter springt en een zuignap op het hoofd van een zwarte man zet waarna die in de lucht getrokken wordt. Francken dacht dat het grappig was en postte het bericht op z'n Facebook. Maar slechts weinigen zien de humor van de parodie in en noemen het ronduit racistisch. Hoewel Francken erbij blijft dat het als grap bedoeld was, is de post intussen van z'n Facebook verwijderd.

"Kijk eens wat ik gevonden heb. Zero tolerance, best grappig :)", schreef Theo Francken (N-VA) bij een gifje op z'n Facebook. Het gifje is gemaakt van een filmpje waarin de staatssecretaris voor Asiel en Migratie uit een helikopter springt. Vervolgens zie je hem een zuignap op het hoofd van een zwarte man plaatsen en waarna die meegesleurd wordt.

Racistisch

Francken bedoelde het naar eigen zeggen als een grap, maar die is bij heel wat mensen in 't verkeerde keelgat geschoten. Ze noemen het filmpje "racistisch".

"Klacht indienen tegen een ironisch filmpje? Ik heb daar helemaal niet aan gedacht", heeft Francken op de Waalse nieuwszender RTBF gereageerd. "Dus eender welk klein filmpje waarin een niet-blanke wordt aangehouden zou racistisch zijn? Ik stel vast dat politieke correctheid geen grenzen kent. Het is niet omdat je tegen racisme vecht dat je alle vormen van antiracisme moet aanvaarden."

"Geen commentaar"

Het gifje is intussen verwijderd van z'n Facebookpagina, maar het kabinet wilde er verder niets over kwijt. Aan RTBF lieten ze weten "dat ze geen commentaar geven op een post die humoristisch bedoeld was" en dat "meneer Francken al erger heeft meegemaakt".

Roberto Salvador, de maker van het filmpje, reageert verbaasd over de "politieke steun" omdat z'n filmpjes naar eigen zeggen ironische grappen zijn. Maar niet iedereen gaat er zo licht over. "Het is onaanvaardbaar dat een minister de uitwijzing van mensen als een spel beschouwt waar hij zich vrolijk over kan maken op sociale media", haalt Ecolo-kamerlid Benoit Hellings uit.

Lees meer