Woestijnvis maakt opnieuw een programma voor VRT, de plooien lijken nu écht gladgestreken

Sinds de scheiding tussen VRT en hun hofleverancier Woestijnvis en de oprichting van de nieuwe zender VIER was de relatie tussen de openbare zender en het productiehuis eerder moeizaam te noemen, maar sinds dit voorjaar lijkt daar weer verandering in te komen. Toen was het Canvas die 'De Ideale Wereld' - tot op heden - een tweede leven schonk. En volgend voorjaar is er voor het eerst sinds 2012 weer een programma van Woestijnvis op familiezender Eén te zien.

In het human-interestprogramma De Klas zal iedere week een andere bekende leerkracht voor een klas staan. Hij of zij kiest zelf het thema waarover de leerkracht in kwestie in dialoog gaat met de leerlingen. Het is de bedoeling dat BV en klas met elkaar in discussie of interactie gaan over actuele thema's, domen of zorgen zodat elk van beide partijen er iets uit zal halen. De namen die tot nu toe al bevestigd zijn als bekende leerkracht, zijn Danira Boukhriss Terkisidis en Otto-Jan Ham.

Eigen weg

Dat Woestijnvis De Klas niet gewoon voor VIER heeft gemaakt, is nog maar eens een bevestiging van wat we de laatste tijd steeds meer zien: VIER en Woestijnvis hebben weliswaar nog steeds een bijzondere connectie, maar staan ook steeds meer op eigen benen.

Zo is ook Het Nieuwshuis van Eric Goens vaste klant op VIER met programma's als Karen & De Coster, Kroost en nu ook het spectaculaire Niveau 4 waarin de politie van Molenbeek een camera in zijn kielzog gekregen heeft. Ook Koeken Troef!, het productiehuis van Bart De Pauw, werkte al met VIER samen voor het programma Jani Gaat en gaat dat zoals vandaag aangekondigd opnieuw doen met een reeks rond de Boxy's. Tot slot was er ook nog Auwch_, de fictiereeks met Ben Segers en Axel Daseleire die ook een tweede seizoen krijgt, die was dan weer een productie van het jonge Fobic Films.

De Klas wordt de tweede samenwerking tussen Woestijnvis en VRT in korte tijd nadat De Ideale Wereld begin dit jaar werd gered van de stopzetting door Canvas. Canvas kocht het programma en schonk het in zijn huidige vorm een tweede leven in een poging om hun kijkpubliek te verjongen.

Deze nieuwe samenwerking bevestigt een volgende stap: Woestijnvis krijgt geen exclusiviteitscontract meer met VRT - en zou dat allicht ook niet meer willen nu ze meerdere zenders hebben waar ze hun programma's aan kunnen verkopen - maar kan met hun programmaideeën wel weer overal terecht.

Ze worden dus eigenlijk behandeld zoals ieder ander productiehuis, zo zei ook VRT-baas Paul Lambrechts met zoveel woorden dit weekend in De Standaard: "Woestijnvis is voor mij een productiehuis zoals alle anderen. Een programma van hen zal uitstekend moeten zijn met een marktconforme prijs."

De Klas komt zal ten vroegste in het voorjaar van 2017 op Eén te zien zijn.

Lees meer