Wist je dit? Als je met de deur dicht slaapt, ben je veiliger bij brand

Wie z’n deur van de slaapkamer ’s nachts dicht doet, heeft een pak meer kans om het er veilig van af te brengen als er brand uitbreekt in z’n woning.

Er zouden meer mensen uit een brandend huis gered kunnen worden als de binnendeuren dicht zijn, zegt de Nederlandse Brandwondenstichting. Die is een campagne begonnen die ?H doe de deur dicht? heet.

Het dichtdoen van de deuren in huis voordat je gaat slapen, kan je leven redden als er brand uitbreekt. Je hebt dan meer kans en tijd om veilig te vluchten en om gered te worden.

Bewezen

Veel mensen sluiten de binnendeuren niet bij het naar bed gaan, terwijl de overlevingskans bij een woningbrand extreem toeneemt wanneer de deuren gesloten zijn en blijven, luidt het. Volgens de Brandwondenstichting blijkt zowel uit recente praktijkvoorbeelden van woningbranden als uit wetenschappelijk onderzoek dat deuren sluiten het aantal brandslachtoffers doet dalen.

Gesloten deuren zorgen er onder meer voor dat de giftige rook - de grootste bedreiging bij brand - nog een tijdje buiten blijft.

Om haar punt te bewijzen, heeft de Brandwondenstichting dit filmpje gemaakt: