Belachelijk, toch? FIFA denkt aan 48 landen op het WK (en 16 moeten al na één match naar huis)

Steeds meer landen op grote toernooien, het is een trend die zich al sinds de jaren 80 aan het doorzetten is. Het EK voetbal telde deze zomer voor het eerst 24 landen, waardoor ook enkele minder grote voetbalnaties mochten deelnemen. Voor het WK denken ze al een tijdje aan 40 landen, maar de nieuwe FIFA-baas Gianni Infantino doet er nog een schepje bovenop en sluit niet uit dat het er 48 worden. Schaffen we binnenkort de kwalificatie af?

Zelfs de Nederlanders zullen er op deze manier misschien weer bij zijn. Zo, dat grapje hebben we dan ook weer achter de rug. Feit is wel dat een pak landen die nooit van een WK hebben mogen dromen er straks mogelijk bij zullen zijn. Gianni Infantino, de opvolger van Sepp Blatter bij de FIFA, suggereert dat er misschien 48 landen kunnen deelnemen. Die gaan gelukkig niet allemaal in een groep spelen, want dan zouden we 12 groepen hebben en zou een WK al snel anderhalve maand duren. Zestien landen zijn automatisch geplaatst, terwijl de 32 andere een soort voorronde van één wedstrijd spelen. De verliezers mogen meteen hun koffers pakken.

We hebben al vaker gezien dat meer landen de kwaliteit van het voetbal niet altijd ten goede komt. In totaal telt de FIFA 211 leden, dus met 48 landen zou bijna een kwart deelnemen aan een WK. Het voorstel van Infantino heeft waarschijnlijk met zijn verleden bij de UEFA te maken, want de Europese landen zijn al lang in het nadeel als het op de te verdelen plaatsen op een wereldbeker aankomt. De beslissing over de nieuwe formule van het WK mogen we in januari verwachten, dus het is niet uitgesloten dat er nog andere voorstellen uit de bus komen.

Slaapverwekkend voetbal

De Duitse bondscoach, Joachim Löw, de regerende wereldkampioen, is tegen zo'n uitbreiding. Hij heeft respect voor de kleinere voetballanden, maar vreest dat zo'n uitbreiding meer druk op de spelers legt en zo de kwaliteit van het voetbal doet afnemen. Dat zagen we ook al tijdens het voorbije EK, waar we zo'n twee tot drie weken bleven klagen over het slaapverwekkende voetbal en het gebrek aan doelpunten. Löw was er ook tegen dat de UEFA het aantal landen van 16 naar 24 zou verhogen.

Al sinds de jaren 80 blijven grote toernooien uitbreiden. Zo speelden slechts 16 landen het WK van 1978. Vier jaar later zouden er 24 landen mogen deelnemen. In 1998 deden ze er nog eens acht bij, zodat er 32 deelnemers in acht groepen waren. Die formule is tot nu toe gebleven, maar het zit er dus dik in dat één van de volgende WK's 40 of 48 landen zal tellen. Welk WK dat zal zijn is nog niet duidelijk. Zeker niet dat van 2018 in Rusland, want de kwalificaties daarvoor zijn al bezig. Misschien de veelbesproken wereldbeker van 2022 in Qatar? Al is de kans reëel dat het om het WK van 2026 zal gaan, waarvan het gastland pas in 2020 bekend zal worden gemaakt.

Lees meer