Mythe of waar? Om af te koelen eet je best iets pikants

In de zomer heb je 't je waarschijnlijk al afgevraagd, of beter zelfs, uitgetest: helpt het om af te koelen als je iets pikants eet? Want het klinkt een beetje onlogisch: door pikant te eten gaat je lichaamstemperatuur omhoog, dus waarom zou het dan frisser aanvoelen? Wel, de mythe is grotendeels waar en daar is een goede uitleg voor.

Als je 't superwarm hebt, dan is je eerste reflex om naar een koud glas water te grijpen, toch? Dat blijkt helemaal de verkeerde reflex te zijn, zegt online tijdschrift Wired. Want de mythe die zegt dat je pikant moet eten om het frisser te krijgen, is helemaal geen mythe, 't is gewoon waar. Dat gezegd zijnde: er zijn wel een paar randvoorwaarden.

Het zit zo: als je lichaam het te warm heeft, dan probeert het af te koelen door het equivalent van een emmer water over je heen te gooien: zweet. Dat zweet is koeler van temperatuur en dus koel je van buiten naar binnen weer af. Klinkt logisch, toch, dus waarom zou je niet iets koels drinken om je temperatuur omlaag te halen? Omdat je lichaam door de (tijdelijke) afkoeling van het water denkt dat je voldoende afgekoeld bent, en dus stop je met zweten.

Extra zweet

De oplossing is dus eenvoudig: dingen eten waar je het heet heet heet van krijgt: en dan ga je extra zweten, waardoor je weer afkoelt. Heel prettig is het misschien niet (cue: okselvijvers) maar het is wél de wetenschappelijke manier om het frisser te krijgen.

Voor je Indische Biryanis à volonté besteld voor je volgend summer bash, hou er wel rekening mee dat het alleen maar werkt in een droge omgeving. Want om af te kunnen koelen, moet zweet kunnen opdrogen, da's het belangrijkste. Als het dat niet doet, krijg je 't er alleen maar warmer van.