Francken breekt records: dik tien procent minder 'vreemde' criminelen in Belgische gevangenissen

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) breekt nieuwe records: de populatie aan niet-Europese criminelen in de gevangenis is in 9 maanden met 11 procent gedaald. Spectaculaire cijfers, die te verklaren zijn door Franckens repatriëringsbeleid. Die gevangenen gaan namelijk natuurlijk niet in rook op, maar worden teruggebracht naar het land van herkomst. Francken wil ook dat de verblijfsvergunning van zulke criminelen afgepakt wordt.

De Belgische gevangenissen zitten overvol, en als het van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken, afhangt, zal hij zijn steentje bijdragen om dat probleem op te lossen. Criminelen die een vreemde herkomst hebben, met of zonder papieren, moeten worden gerepatrieerd naar het land van herkomst. Onder dat systeem heeft Francken die groep, niet-Europese criminelen zonder papieren, in de gevangenis al met 11% doen dalen. Da's een record.

Concreet gaat het om bijna vijfhonderd gevangenen die werden teruggestuurd om in hun thuisland die straf uit te zitten. Dat wil niet zeggen dat ze daarna niet opnieuw naar een Europees land mogen terugkeren. Maar volgens Francken kan dat beleid nog scherper: op Radio 1 pleitte hij gisteren voor het afnemen van de verblijfsvergunning van de criminelen. Op die manier kan een Tunesische man die in Spanje zijn verblijfsvergunning krijgt en in België een bankoverval pleegt, niet meer terugkomen naar België.

Om dat nieuwe beleid uit te voeren, waren er zelfs geen wetswijzigingen nodig, al had Francken die dus wel graag gehad. De huidige cijfers zijn enkel het gevolg van sterke bilaterale akkoorden met onder andere Spanje. Hij prees wel de samenwerking met Koen Geens (CD&V) en partijgenoot Jan Jambon.

Lees meer