"Mijn vrouw hoort thuis in mijn keuken", zegt de president van Nigeria, terwijl Angela Merkel naast hem staat

Het rommelt in het huishouden van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari. Zijn vrouw had felle politiek getinte kritiek op haar echtgenoot geuit. Maar nu heeft hij op een persconferentie gezegd dat ze "in zijn keuken en zijn woonkamer thuishoort". Alleen zei hij dat op een ongelukkig moment, want niemand minder dan de Duitse bondskanselier Angela Merkel stond naast hem.

 

Daar sta je dan naast de - in afwachting van Hillary Clinton wellicht - nog steeds machtigste vrouw ter wereld. De Nigeriaanse president Buhari was duidelijk op z'n tenen getrapt door de felle opmerkingen van zijn vrouw. Aisha Bohari had laten optekenen dat ze haar echtgenoot misschien niet ging steunen tijdens de volgende verkiezingen, tenzij hij zijn regering onder controle krijgt. Ze stelde tegenover de BBC dat die regering "gegijzeld" wordt door een paar mensen die de afspraken van de president regelen.

"En in de andere kamer"

Ze zei dat de president de meeste mensen die voor hem werken niet kent. Daar maakte ze zichzelf ernstig zorgen over en zo besloot ze er zelfs mee in het openbaar te treden. Maar de president vond het niet leuk dat zijn vrouw z'n leiderschap in twijfel trekt. En hij kon zich zelfs naast Angela Merkel niet inhouden. "Mijn vrouw hoort in mijn keuken en in mijn woonkamer. En in de andere kamer", zei hij. Het is een uitspraak van het niveau dat we tegenwoordig eerder van Donald Trump verwachten, en op de sociale media wordt woedend gereageerd.

Vooral die "andere kamer" veroorzaakt ophef. Nochtans heeft Aisha Buhari vorig jaar hevig campagne gevoerd voor haar echtgenoot. Ze bekommerde zich over vrouwengroepen en jeugdorganisaties in het land. Na zijn overwinning verdween ze echter op de achtergrond. Ze liet haar stem niet meer horen en hield zich enkel nog bezig met haar werk rond vrouwenrechten en het opvangen van de slachtoffers van terreurgroep Boko Haram.

Haar uitspraken, en zeker die van de president, kunnen grote gevolgen hebben. Niet alleen voor hun huwelijk, maar ook voor de regering die al veel moeilijkheden heeft om met de economische recessie om te gaan. En voor de president is het een serieuze deuk in zijn imago.

(Bron: BBC)

Lees meer