J. K. Rowling lijkt zich terug volledig op het Harry Potter-universum te willen storten, maar is dat wel een goed idee?

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Eind juli verscheen het achtste verhaal en het eerste toneelstuk in de Harry Potter-reeks: Harry Potter and the Cursed Child. Het toneelstuk werd nadien ook in boekvorm uitgegeven en volgt Harry's jongste zoon, Albus Severus, tijdens zijn vierde jaar in Zweinstein. Hoewel het verhaal zeker en vast doet terugdenken aan de eerste zeven boeken, zullen vele trouwe fans toch op hun honger blijven zitten. Opgelet: SPOILER ALERT!

Allereerst kwam er al veel opstand tegen de stijl van het boek. The Cursed Child is immers de uitgegeven versie van de dialogen uit het toneelstuk. Dit vraagt enige inspanning van de lezers en was voor enkele trouwe Harry Potter-fans ook reden genoeg om een echte boekvorm te eisen. Toegegeven: het is even wennen, maar na een tijdje leest het verhaal even vlot als de zeven andere boeken.

Belangrijker zijn echter de tekortkomingen in het verhaal. The Cursed Child begint met dezelfde scene waarmee de Relieken van de Dood eindigde: Negentien jaar nadat Voldemort is verslagen, lezen we hoe Albus Severus angstig vooruitblikt naar zijn eerste jaar op Zweinstein. Wat volgt is niet zozeer een feel good-story zoals we ze van J. K. Rowling gewoon zijn, maar eerder een neerslachtig relaas over de studententijd van Albus.

Het verhaal barst los wanneer Albus besluit om te tijdreizen naar het vierde jaar van zijn vader op Zweinstein. Hierdoor worden de plotlijn en de meeste personages uit Harry Potter en de Vuurbeker gerecycled en biedt het achtste boek weinig nieuws.

Negentien jaar na het einde van het vorige boek worden bovendien dezelfde elementen gebruikt om het verhaal spannend te houden: Tijdverdrijvers, Wisseldrank en de terugkeer van Voldemort. The Cursed Child leest dan ook niet zozeer als een evenwaardig vervolg op de zeven vorige boeken, maar eerder als een krampachtige poging om de Harry Potter-wereld levendig te houden.

 

Nadat ze slechts beperkt succes had met haar volwassenenliteratuur lijkt Rowling zich opnieuw op het nog steeds populaire Harry Potter-universum te willen storten. In een interview met Variety liet de auteur bijvoorbeeld weten dat de nieuwe filmreeks over Fantastic Beasts and Where to Find Them, waarvan zij de scenarist is, uit vijf delen zou bestaan in plaats van de geplande trilogie.

Aangezien het gaat om een prequel is de kans kleiner dat de films afbreuk zullen doen aan het originele verhaal, maar toch wacht deze trouwe fan twijfelend af. Hoewel de films en eventuele nieuwe boeken uit de Harry Potter-wereld ongetwijfeld goed zullen verkopen, is het soms beter een goede (boeken)reeks met rust te laten.