Waalse regering blijft bij "non" over handelsverdrag met Canada

Ondanks nieuwe voorwaarden en toegevingen van Europa, een spoedzitting van de Waalse regering en extra onderhandelingen wordt het 'non' voor CETA. Dat besliste de Waalse regering deze avond. Morgen staat het handelsakkoord op de agenda van een Europese top. Premier Michel hoopte met een volmondig 'ja' naar die top te kunnen stappen, dat zal dus niet lukken. De onderhandelingen gaan morgen voort.

Na de besprekingen met de Europese Commissie had Waals minister-president Paul Magnette rond 20 uur de Waalse regering bijeengebracht. En die heeft het voorstel over het CETA-verdrag opnieuw verworpen.

Magnette vertelde vanavond tijdens een persconferentie dat zijn regering het nieuwe voorstel bestudeerd heeft en hij gaf toe dat er toegevingen gedaan zijn: "Er is vooruitgang gemaakt op het vlak van landbouw, maar nog niet voldoende. We hebben duidelijk aangegeven dat we een probleem hebben met het arbitragesysteem, dat misbruikt zou kunnen worden door de multinationals in Canada."

"Onvoldoende vooruitgang"

Maar er is onvoldoende vooruitgang, zo zegt hij ook. En er staan nog te veel onduidelijkheden in de tekst. Vooral de rechtbanken die zouden bemiddelen tussen bedrijven en overheden zijn voor Wallonië een probleem.

Al benadrukte Magnette meteen wel dat de gesprekken voor hem niet gedaan zijn. "Canada denkt dat er nog ruimte is voor onderhandeling. Ik moet jammer genoeg vaststellen dat Canada opener is van geest dan de Europese Unie." Morgen is er een ontmoeting gepland met de Canadese minister voor Internationale Handel, Chrystia Freeland.

Morgenvroeg rond 9u30 geeft Magnette tekst en uitleg in het Waals parlement. Aangezien premier Michel eerder al duidelijk gemaakt had dat hij zonder groen licht van de Waalse regering CETA niet zou ondertekenen, en dus de Belgische grondwet wilde respecteren, zal hij morgen allicht met slecht nieuws naar de Europese top moeten trekken.

Lees meer