Op amper 2 dagen tijd weer 5.700 migranten gered uit de Middellandse Zee

Ondanks de koude en de slechte weersomstandigheden proberen duizenden migranten nog steeds de oversteek te maken naar Europa via de Middellandse Zee. Vrijdag en zaterdag heeft de Italiaanse kustwacht opnieuw maar liefst 5.700 migranten gered uit bootjes. Helaas zijn er ook weer 14 mensen omgekomen bij de gevaarlijke oversteek, onder wie vier kinderen.

Het is duidelijk dat de migranten blijven proberen om de oversteek te wagen. Officiële cijfers van de Italiaanse kustwachten spreken over 5.700 mensen op amper twee dagen, vrijdag en zaterdag.

14 doden

Vrijdag werden er 3.300 mensen gered bij zo'n tiental operaties. Het ging vooral om bootjes die van de Libische kust kwamen. Zaterdag werden er nog eens 2.400 mensen gered.

Helaas zijn er ook 14 migranten - onder wie vier kinderen - omgekomen, nadat hun bootje onder water kwam te staan. Sinds het begin van dit jaar zouden al bijna 3.100 migranten omgekomen zijn tijdens hun oversteek van de Middellandse Zee.

Weersomstandigheden

En dat cijfer zal helaas blijven oplopen, want de migranten blijven de oversteek wagen. Ondanks de koude en de slechte weersomstandigheden - die de oversteek nog veel moeilijker maken - proberen elke dag duizenden mensen naar Europa te komen. In september was er nog een daling van 40 procent in vergelijking met de maand augustus, maar de massale oversteek van vrijdag en zaterdag zou er weleens op kunnen wijzen dat het aantal weer aan het stijgen is.

Bronnen: CNN, France TV

Lees meer