Microsoft gaat met eerste all-in-one PC strijd aan met de iMac van Apple, en er komt een update voor Windows 10

Zoals verwacht had Microsoft groot nieuws aan te kondigen op z'n evenement in New York. Het bedrijf komt met een all-in-one PC, de Surface Studio. Dat is een nieuwe desktop die er heel knap uitziet en een concurrent voor de iMac van Apple zou moeten worden. Ook dat toestel bestaat uit een scherm dat meteen je hele computer is. Voorts loste Microsoft nog meer verwachtingen in, zoals met de aankondiging van een update voor Windows 10.

De Surface Studio lijkt op het eerste gezicht een kloon van de iMac, maar uiteraard heeft Microsoft er een pak eigen toetsen aan gegeven. Zo kan je het scherm bijna alle kanten uit bewegen zonder dat dit de kwaliteit in gevaar brengt. Maar waarom zouden we ons scherm plat willen leggen? Dat heeft onder andere te maken met een aantal leuke gadgets die bij de desktop horen.

Met de Surface Pen kan je gewoon op het scherm aantekeningen maken in Word. Het ziet er ook echt uit alsof je met inkt in het document geschreven hebt. Je kan er dus evengoed tekeningen of schetsen mee maken. Het feit dat je intussen met je arm op het scherm leunt, wordt door de PC handig genegeerd. Daarnaast is er een klein 'knopje', de Surface Dial, waarmee je je aantekeningen kunt terugspoelen of gewoon kunt bladeren in je documenten. Zowat alles ga je hiermee kunnen besturen. Uiteraard hebben ze ook een draadloos toetsenbord en een draadloze muis voorzien.

© Giphy

Superkrachtig en dun

De computer is gemaakt uit aluminium en heeft een 28-inch PixelSense Display-touchscreen dat 12,5mm dik is. Dat is volgens Microsoft het dunste LCD-scherm ooit op een all-in-one PC. Het scherm moet alles zo veel mogelijk op de realiteit laten lijken. Zo is een stuk papier op het scherm even groot als een stuk papier in het echt. Dat maakt het schrijven hierboven dus ook veel realistischer. De nieuwe PC is voorts superkrachtig.

De Surface Studio zal zo'n 3.000 dollar kosten en kan vanaf woensdag al besteld worden. Maar de voorraad zal in het begin beperkt zijn, waarschuwt Microsoft al.

 

Windows 10

Verder had Microsoft zoals verwacht ook een volgende update voor Windows 10 aan te kondigen. In het begin van 2017 zullen ze die onder de naam Creators Update doorvoeren. Zo is er Paint 3D, Xbox Arena en een gemakkelijkere manier om video's en foto's te delen. Met de update wil Micrsoft 3D voor iedereen toegankelijk maken. Daarom zullen ook Powerpoint en de Edge-browser ondersteuning voor 3D-objecten krijgen.

Die Xbox Arena is dan weer een manier om eigen toernooien op te zetten op Xbox Live. En verder moet het systeem om dingen te delen ook gemakkelijker worden. Je favoriete contactpersonen zullen aan de rechterkant van de taakbalk staan en het is mogelijk om snel foto's en video's met ze te delen.

Lees meer