Twintig meest gezochte criminelen in België zijn paar uur na lancering Most Wanted-website nog met 19

De lancering van de Belgische Most Wanted-website is een daverend succes: een paar uur nadat de website online ging, kon het FAST-team al een Belgische drugsdealer oppakken. De man woonde al die tijd doodleuk in Dilbeek en stond net op het punt om naar Frankrijk te vluchten. Intussen rijzen er vragen over de bescherming van tipgevers.

Enkele uren nadat de Belgische Most Wanted-website online ging, had ie z'n nut al bewezen: de federale politie kon Marc De Block, een drugshandelaar die al zes jaar voortvluchtig was, oppakken. De Block woonde al die tijd ondergedoken in Dilbeek, maar een tip leidde tot zijn arrestatie.

Goed nieuws dus voor het FAST-team, het Fugitive Active Search Team, dat actief op zoek gaat naar voortvluchtige veroordeelde criminelen. De website met de Most Wanted namen en foto's moet hen daarbij helpen door de bevolking te laten weten wie die mensen nu precies zijn. Maar het heeft duidelijk ook een nadeel: de man had zichzelf op de website gezien en voelde het al in Keulen donderen. Toen hij gearresteerd werd, stond hij met de koffers in de hand, klaar om naar Frankrijk te vertrekken.

Tipgevers zijn te hacken

Maar er schijnen nog wat problemen te zijn met de website zelf: zo staat in Gazet Van Antwerpen dat een hacker die de krant consulteerde concludeert dat de code van de website te vinden is op een publiek online platform. Zo kan je het formulier voor het invullen van de tip eenvoudig onderscheppen en lezen. “Bovendien gaan de gegevens eerst via een server van het Amerikaanse bedrijf FormSpree, dat de facto onder toezicht staat van de Amerikaanse inlichtingendiensten”, volgens hacker 'Eskimo'.

De federale politie reageerde dat ze alles hebben gedaan om de identiteit van tipgevers te beveiligen, maar dat er mogelijks nog gaten in het net zijn. Er wordt ook nog over de veiligheid overlegd.

Lees meer