Goedkoper reizen naar de Verenigde Staten? Met Trump als president zou het zomaar kunnen

Met Donald Trump aan het hoofd van de VS bestaat de kans dat de wereldmacht zich isoleert van de rest van de wereld. Dat hoeft niet nadelig te zijn voor iedereen. Als de dollar stevig gaat dalen, wat sommige economen verwachten, kunnen wij Europeanen daar de vruchten van plukken. Onder meer hotels en vliegtuigen zouden immers een pak goedkoper worden. 

Een nachtje New York City voor 265 in plaats van 275 euro (300 dollar). Het is een voorbeeld van hoe de prijzen de komende maanden kunnen zakken als gevolg van de verkiezing van Donald Trump.

Wie binnenkort naar de VS reist zou immers veel minder moeten betalen voor hotels, vliegtickets of kledij. Dat is althans wat verschillende economen zeggen in de Franstalige krant L’Echo.

Wanneer Trump het Witte Huis instapt op 20 januari 2017 voorspellen ze dat de dollar weleens in vrije val zou kunnen gaan door de protectionistische maatregelen die de nieuwe president wil invoeren. Een vergelijkbare situatie met het pond na de Brexit. Veel toeristen maken daar lustig gebruik van, want reizen naar Groot-Brittannië was al lang niet meer zo goedkoop.

Maar niet iedereen is het eens

Voor Alexandra Estiot, economiste bij BNP Fortis, ligt de situatie anders, vertelt ze aan newsmonkey. “Het is niet omdat je president bent, dat je ook alle beslissingen alleen neemt. Ook het Congres heeft een belangrijke invloed. Als Trump zijn protectionistische beloften gaat inlossen krijgen we inderdaad een daling van de dollar. Maar daar geloof ik niet in. De rol van het Congres zal volgens mij bepaalde beslissingen herroepen. Het monetaire programma van Trump gaat immers in tegen de filosofie van de Republikeinse Partij, dat net een vermindering van de publieke uitgaven wil."

Economen spreken elkaar dus tegen. Een daling van de dollar blijft hoe dan ook een speculatie. Je kan dus gokken en de reis uitstellen tot als de munt zakt, of gewoon nu al die fantastische trip boeken.

Lees meer