FIFA beweert dat ze poppy-armband niet verbood ... maar sluit een sanctie toch niet uit

De FIFA is met de voeten van de Angelsaksische voetbalploegen aan het spelen. Want hoewel ze vorige week die ploegen verbood om vandaag te spelen met een armband met een klaproos - als teken van respect aan de slachtoffers van WOI - beweren ze nu dat ze dat nooit gezegd hebben. De FIFA heeft het over een "verdraaiing van de feiten" ... maar toch sluiten ze niet uit dat er een sanctie kan volgen. Begrijpen wie begrijpen kan.

De vraag is dus of Engeland, Schotland, Noord-Ierland (vandaag) en Wales (morgen) het zullen aandurven om met hun poppies-armbanden te spelen. Want als ze het doen, riskeren ze een straf.

Waarom? Omdat de FIFA blijkbaar geen fan is van de traditie, die nochtans bedoeld is om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Volgens FIFA is het een "politiek symbool" en politieke, religieuze en commerciële uitingen op voetbalshirts zijn verboden.

Doe wat je wil, maar ...

Uiteraard zorgde dat verbod voor heel wat ophef, waardoor de FIFA zich verplicht zag om met een verklaring te komen. En die klinkt ineens helemaal anders: ze hebben in een persmededeling aan de BBC over een "verdraaiing van de feiten".

Ze beweren dat ze helemaal geen verbod hebben opgelegd aan de vier Angelsaksische voetballanden. Ze hebben hen "enkel" uitgelegd dat ze een een sanctie riskeren van het Disciplinaire Comité als ze beslissen om zo'n armband te dragen. Met andere woorden: doe wat je wil, maar kom achteraf niet klagen als je een straf opgelegd krijgt, want dan zal het onze schuld niet zijn. Op die manier probeert de FIFA dus alle verantwoordelijkheid van zich af te schuiven.

Engeland en Schotland wel, Wales en Noord-Ierland niet

De Engelsen en de Schotten - die vanavond tegen elkaar spelen in de voorrondes van het WK 2018 - hadden hun keuze alleszins al gemaakt voor de nieuwe uitleg van de FIFA: zij schullen met een poppies-armband spelen, wat de straf ook is. Ook de -21-jarigen van Engeland speelden gisteren al met een soortgelijke armband.

Noord-Ierland en Wales daarentegen kiezen voor een gewone zwarte armband voor hun wedstrijden tegen respectievelijk Azerbeijan (vanavond) en Servië (morgen). De voetbalbond van Wales liet weten dat ze het zich niet kunnen permitteren om punten te verliezen en/of een boete te krijgen.

Lees meer