Björn Soenens verhuist naar Amerika en wordt de nieuwe VS-correspondent van de VRT

Björn Soenens, tot enkele maanden geleden nog de hoofdredacteur van de nieuwsdienst van de VRT, wordt de nieuwe correspondent van de openbare omroep in de VS. Hij zal er Tom Van de Weghe vervangen, die na drie jaar in de VS zal worden ingezet voor langere reportages in binnen- en buitenland. Ook tijdens de voorbije presidentsverkiezingen nam Soenens zijn rol als Amerika-watcher al op.

"Met de verkiezing van Donald Trump als president breken er bijzondere nieuwstijden aan. Sinds vorige woensdag zijn de Verenigde Staten een ander land, en is de wereld een andere wereld", zegt Liesbet Vrieleman, algemeen directeur van VRT Nieuws. De nieuwe thuisbasis van Soenens wordt New York. Hij zal samen met de pas verkozen president Donald Trump in zijn nieuw functie stappen, want op 20 januari - de dag van de eedaflegging - gaat hij aan de slag.

United States of Trump

"Het worden uiterst boeiende tijden, nu de USA vanaf 20 januari 2017 ook een beetje de United States of Trump worden. Voor mij is Amerika altijd het openluchtatelier van God geweest, het woelige laboratorium van de wereld", stelt Soenens.

Ook voor het huidige VRT-gezicht in de VS breken nieuwe tijden aan. Tom Van de Weghe was zo'n negen jaar correspondent, eerst in China en daarna drie jaar in Amerika. Hij mag nu andere reportages in België en in het buitenland voor de VRT gaan maken.

Lees meer