Deze kittens zijn eigenlijk gewoon de rescue rangers voor dementerende bejaarden

Op een slechte dag naar wat kattenvideo's kijken op het internet: 't is procrastinatie, maar het werkt. Rebecca Hamilton, directrice van een rusthuis in Arizona en vrijwilligster bij een kattenasiel, snapt de therapeutische werking van bolletjes fluf. Daarom zette ze een experiment op waarbij dementerende rusthuisbewoners de zorg voor twee katjes toevertrouwd kregen. Het resultaat: de kittens, Turtle en Peaches, groeien als kool en de bejaarden fleurden helemaal op. 

Kittens, daar kan je niet boos of grumpy over doen, dat zijn kleine bolletjes plezier en wij zijn de eerste om ze aan te bevelen als je een slechte dag hebt. Dat dacht Rebecca Hamilton, die de verzorging van een aantal bejaarden in een rusthuis in Arizona in goede banen leidt, ook. En dus introduceerde ze een paar rescue-kittens aan haar bewoners. De dementerende mensen mogen er zelf voor zorgen, en da's positief voor allebei de kanten.

Want niet alleen zijn die kittens ondertussen grote katjes geworden, de bewoners varen er ook wel bij. Turtle en Peaches vragen namelijk continue verzorging, maar de bejaarden hebben daar zeker tijd voor. En blijkbaar is er iets aan een kitten dat een instinctieve zorgreflex oproept bij mensen. Want alle bejaarden reageerden op dezelfde manier: soms kwamen er een paar herinneringen terug, soms niet, maar allemaal, leerden ze opnieuw enkele vaardigheden.

In België krijgt ongeveer 1 op 10 65-plussers dementie. Als we naar de 80-plussers kijken, is dat al een derde. 't Is dus heel belangrijk dat we op zoek gaan naar nieuwe manier om om te gaan met dementie: de kittens in Arizona zijn alvast een goede start.

Zo gaat Greg More elke dag met een kitten wandelen, wat hij daarvoor nooit deed

© Pima Animal Care Centre

Thelma Bradfield kreeg zelfs lang vervlogen herinneringen terug, omdat ze als kind opgroeide op een boerderij met elf katten

© Pima Animal Care Centre

Hoewel de bewoners dement zijn, blijft de nood om voor iets of iemand anders te zorgen, ook bij hen heel groot

© Pima Animal Care Center

Daar worden ze allebei gelukkig van

© Pima Animal Care Center